Toeschouwers Historic Grand Prix Zandvoort enthousiast over vergeten merk De Sanctis

Toeschouwers Historic Grand Prix Zandvoort enthousiast over vergeten merk De Sanctis

De 1.000 cc Formule 3 was in de periode 1964 – 1970 hofleverancier van Formule 1-coureurs. Onder meer Jackie Stewart, Niki Lauda en Jacky Ickx begonnen hun carrière in de zeer competitieve klasse, die destijds vaste gast was op het circuit van Zandvoort. Veel bekende constructeurs mengden zich met succes in de strijd. Denk onder meer aan Brabham, Lotus, Tecno en Chevron. In de paddock van de Historic Grand Prix Zandvoort was de De Sanctis van Paul Waine een vreemde eend in de bijt.

Succesvol

In tegenstelling tot de meeste kleine constructeurs, boekte het Italiaanse De Sanctis de nodige successen. In 1966 won de Brit Jonathan Williams de ene na de andere race in het Italiaans Formule 3 kampioenschap. De Sanctis won dat jaar de nationale constructeurstitel, voor auto’s van Italiaanse origine. “Maar toen werd Williams door Ferrari ingelijfd”, blikt Waine terug in de tijd. “Daarna ging het snel bergafwaarts met De Sanctis.”
Williams groeide vanuit De Sanctis door naar de Formule 1. Hij reed in 1967 één Grand Prix; in Mexico eindigde hij met zijn Ferrari als achtste.

Aflopende zaak

De De Sanctis van Paul Waine dateert uit 1969. “Het merk bouwde in dat jaar maar twee Formule 3-auto’s. Mijn auto is de tweede uit de serie, met chassisnummer 302. In die tijd was het een aflopende zaak met De Sanctis. Claudio Francisci eindigde met ‘mijn’ auto wel een keer op het podium; hij werd derde op het circuit van Enna-Pergusa.”
In 1971 kwam er een einde aan het merk.

Zeer zeldzame verschijning

Waine kocht zijn auto in 2013. Het kostte hem veel moeite om zijn De Sanctis in racewaardige conditie te krijgen. “Een voorbeeld: mijn auto heeft een versnellingsbak van Colotti. Toen ik de auto kocht, had ik twee versnellingen. Dan heb je dus een probleem.”
Bij zijn zoektocht naar onderdelen kwam hij in contact met een oud-coureur van De Sanctis, die decennia geleden de complete voorraad onderdelen had opgekocht en in een garage had gestald. Waine: “Die voorraad is nu van mij.” Dat wil niet zeggen dat andere eigenaren van een De Sanctis in rijen van drie voor zijn deur staan opgesteld. “Een paar jaar geleden kwam ik een exemplaar tegen op een circuit. Dat is de enige andere De Sanctis die ik ken.”

‘Briljant!’

Paul Waine genoot van de Historic Grand Prix Zandvoort. “Ik vind het een briljant evenement, really good. De sfeer is erg goed. Ik krijg ook veel leuke reacties van toeschouwers, die benieuwd zijn naar het merk.”