Toeschouwers Historic Grand Prix Zandvoort én coureurs genieten met volle teugen van Porsche-demo’s

Toeschouwers Historic Grand Prix Zandvoort én coureurs genieten met volle teugen van Porsche-demo’s

Porsche was traditioneel op meerdere vlakken actief tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort. Het Porsche Classic Dorp werd het hele weekend zeer goed bezocht, maar de meeste aandacht ging uit naar de demo’s met vijf volbloed raceauto’s uit het zeer succesvolle autosportverleden van het sportwagenmerk. “De Historic Grand Prix Zandvoort is voor mij het hoogtepunt van het jaar”, aldus de enthousiaste Porsche-ambassadeur Gijs van Lennep.

Porsche nam vijf tot de verbeelding sprekende museumstukken mee naar Circuit Zandvoort. De oudste raceauto was de Porsche 908/03 uit 1970, bestuurd door tweevoudig Porsche Le Mans-winnaar Gijs van Lennep. Collega Le Mans-winnaar Jan Lammers reed met een Porsche 917K uit 1971. Jürgen Barth haalde herinneringen op aan zijn Le Mans-zege, met een Porsche 936/77 in 1977. Hij gaf een Porsche 936/81 uit 1981 de sporen, het model dat in dat jaar ook al succesvol was in de wereldberoemde 24-uursrace. Paul van Splunteren leefde zich uit met een Porsche RS Spyder uit 2006, een model dat eveneens over een overvolle prijzenkast beschikt. Oud-Porsche-ontwerper Harm Lagaaij completeerde het gezelschap met een prachtige Porsche 911 RSR uit 1973.

Genieten

Gijs van Lennep is elk jaar van de partij tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort. Hij genoot van zijn optredens met de Porsche 908/03. “Een heerlijke auto, waarmee ik destijds ook heb geracet. In 1971 reed bijvoorbeeld de top drie van de 1000 kilometer van de Nürburgring met dit model. Samen met Helmut Marko eindigde ik destijds als derde, achter de andere 908’s.”
Van Lennep was van ’s ochtends vroeg tot aan het einde van de racedag in touw. De zeer populaire coureur zette heel veel handtekeningen tijdens de signeersessies in het Porsche Classic Dorp en bij de tent van de Historische Auto Ren Club. Hij nam op zaterdagavond deel aan de rijdersparade met een Porsche 911 RSR en ging onnoemelijk vaak op de foto met fans. “Waarbij het mij opvalt dat er dit weekend heel veel selfies met mij worden gemaakt”, stelde hij vast. “De sfeer is weer geweldig. Ik ontmoet veel enthousiaste toeschouwers en veel bekenden van vroeger. De Historic Grand Prix Zandvoort is een prachtig weekend met een prachtige ambiance.”

“Fantastisch publiek”

Jürgen Barth is inmiddels een vaste gast tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort. “Ik bezoek het evenement voor de vierde keer”, aldus de Porsche-icoon. Het valt mij op dat de Historic Grand Prix Zandvoort elk jaar groeit.”
Het publiek is ‘fantastisch’, concludeert hij. “Ze zijn enthousiast en weten heel veel van autosport. Ik vind het ook mooi om te zien dat er veel jonge toeschouwers zijn. Dat is belangrijk voor de toekomst van de historische autosport.”

Veel te zien

De Porsche demo-auto’s stonden tussen de circuitsessies door opgesteld in het Porsche Classic Dorp in de paddock. Daar hadden ook enkele Nederlandse raceteams hun intrek genomen. In de ’pitboxen’ van het dorp konden de toeschouwers raceauto’s van het kaliber Porsche 356 en 911 RSR bewonderen.
De Porsche Parking was ook dit jaar weer een ‘pop up Porsche museum’, met een prachtig overzicht van vele Porsche-modellen die samen enkele decennia Porsche-geschiedenis lieten herleven.