Tiener verslaat ‘oudere jongeren’ in 500 cc Formule 3 tijdens Historic Grand Prix Zandvoort

Tiener verslaat ‘oudere jongeren’ in 500 cc Formule 3 tijdens Historic Grand Prix Zandvoort

De gemiddelde leeftijd van deelnemers aan historische autoraces is hoger dan van moderne raceklassen. Er zijn echter genoeg jonge rijders die zich uitstekend vermaken in de historische autosport. Neem bijvoorbeeld Peter de la Roche (18), regerend kampioen in de 500 cc Formule 3-klasse én glorieus racewinnaar tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort.      

De 500 cc Formule 3-auto’s die aan de start verschenen van de Historic Grand Prix Zandvoort dateerden uit de periode 1949 tot en met 1958. Dat komt redelijk overeen met de ‘bouwjaren’ van de meeste rijders in de prachtige raceklasse. De oudere garde beschikt veelal over veel ervaring en is erg snel. Neem bijvoorbeeld Brian Jolliffe, die zowel dit jaar als in 2014 een race op zijn naam schreef tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort. De gepensioneerde coureur racet al sinds het eind van de jaren ’80 met diverse auto’s. Xavier Kingsland, tweede in de eerste race, reed al in de jaren ’70 in de Formule Ford. Roy Hunt eindigde twee jaar geleden op het podium met zijn Martin uit 1953, hij mengde zich ook dit jaar in de strijd. De gepensioneerde Hunt vormt al sinds 1980 een twee-eenheid met zijn historische Formule 3.

18-jarige kampioen

Vorig jaar kwam de jonge Peter de la Roche het veld versterken. De 18-jarige rijder won meteen de titel met zijn Cooper Mk5 uit 1951. De kampioen debuteerde allesbehalve als beginneling. “Ik heb op nationaal niveau gekart vanaf mijn negende, toen ik 16 was nam ik deel aan heuvelklims met mijn 500 cc Formule 3”, aldus de talentvolle rijder.

Hij kwam via zijn vader in de Formule 3-klasse terecht. Richard de la Roche nam onder meer deel aan de races van de 500 cc Formule 3 tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort van 2014. Peter bleef destijds uiteraard niet thuis. “Het viel mij toen al op dat er veel kenners rondliepen. We hadden leuke gesprekken met de toeschouwers.”

Klasse apart

De Historic Grand Prix Zandvoort 2016 was zijn eerste kennismaking met Circuit Park Zandvoort. Peter was met afstand de snelste tijdens de kwalificatietraining en won de eerste race met een marge van meer dan een halve minuut. In de tweede race gooiden technische problemen helaas roet in het winnaarsmaal. “Ik houd van de sfeer van het evenement”, concludeerde hij na afloop. “Het circuit vind ik ‘amazing’. Snelle bochten zijn mijn favoriet, dus ik geniet van onder meer het lastige Scheivlak.”