Publiek en BMW-coureurs genieten van Historic Grand Prix Zandvoort BMW demo’s 

Publiek en BMW-coureurs genieten van Historic Grand Prix Zandvoort BMW demo’s 

BMW liet een belangrijk deel van de Le Mans-historie van het merk herleven tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort. Het sportieve merk nam drie Le Mans-klassiekers uit het BMW-museum mee naar Zandvoort. Niet alleen de toeschouwers genoten.

Peter Kox stapte met een grote glimlach uit ‘zijn’ McLaren-BMW F1 GTR. “Ik vind het heel leuk en bijzonder dat ik dit mag doen”, vertelde hij na een demo-run. “Dit is de auto waarmee ik in 1997, samen met mijn teamgenoten, derde algemeen werd tijdens de 24 Uur van Le Mans. Ik heb de auto sindsdien niet meer gezien.”

Hij genoot van de demo’s. “Toen ik achter het stuur zat, kwamen leuke herinneringen boven uit de tijd dat ik met deze auto racete.”

In zijn even lange als succesvolle carrière speelde BMW een grote rol. “Ik ben begonnen in formulewagenklassen. Bij BMW brak ik door als toerwagen- en GT-coureur.”

“Fantastisch evenement”

John Bosch bestuurde de bijzondere BMW M1 ‘Münchener Wirte’, die in 1981 deelnam aan de 24 Uur van Le Mans. Ook hij genoot. “Dit is een fantastisch evenement”, concludeerde hij. “De sfeer is heel gemoedelijk. Ik heb door de paddocks gelopen en ik zag allemaal prachtige auto’s, die de toeschouwers van dichtbij kunnen bekijken.”

Bosch heeft successen behaald op Circuit Zandvoort en veel andere circuits, daarnaast herinneren veel fans hem als rally-kampioen. “Ik heb dit weekend veel handtekeningen gezet. Het valt mij op dat veel toeschouwers een handtekening vroegen op foto’s en posters van mijn vroegere BMW M3 rally-auto.”

Le Mans-winnaar bestuurt Le Mans-winnaar

Le Mans-winnaar Jan Lammers bestuurde de Le Mans-winnende BMW V12 LMR uit 1999. In dat jaar won de BMW-equipe Joachim Winkelhock, Pierluigi Martini en Yannick Dalmas de endurance-klassieker.

“Het is uiteraard bijzonder om met deze auto te mogen rijden”, aldus Lammers. “Daarnaast heb ik een speciale band met BMW, het merk dat mij altijd trouw is gebleven.”

De racelegende werd drie dagen lang aangesproken door fans die samen met hem herinneringen ophaalden, een handtekening vroegen of met hem op de foto gingen. Jan: “Ik vind het ook heel leuk dat dit evenement een soort coureurs-reünie is. Denk bijvoorbeeld aan mijn ‘teamgenoten’, dit weekend bij de BMW-demo’s. Dat maakt het extra gezellig.”