Primeur Tourenwagen Classics smaakt naar (veel) meer

Primeur Tourenwagen Classics smaakt naar (veel) meer

Het eerste optreden van de klasse Tourenwagen Classics tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort was een succes. De toeschouwers werden getrakteerd op een prachtig historisch DTM-overzicht, met iconische bolides én legendarische coureurs. De conclusie van de deelnemers: volgend jaar weer!

Circuit Zandvoort is sinds 2001 een vaste waarde op de DTM-kalender. De klasse Tourenwagen Classics blikt verder terug in de tijd. De raceserie laat de jaren ’80 en ’90 herleven, toen DTM-bolides van het kaliber Mercedes 190 en C-klasse en de eerste generatie BMW M3 in de voorhoede waren te vinden. Het startveld van de Tourenwagen Classics omvatte ook klassiekers zoals de Audi V8 en Ford Sierra Cosworth RS500, plus toerwagens uit andere klassen zoals het BTCC en het voormalige STW.

Prachtige geschiedenis

Diverse deelnemende auto’s hebben een prachtige geschiedenis. Neem bijvoorbeeld de Mercedes C-Klasse ITC van Jörg Hatscher, die in 1996 werd bestuurd door Jan Magnussen. De Deen won in dat seizoen één race.

De DTM-Mercedes C-Klasse uit 1994 van Thorsten Stadler is de voormalige auto van Ellen Lohr, de enige dame in de DTM-historie die een race wist te winnen.

De BMW E36 uit 1994 van Timo en Bernd Hochwind heeft een Nederlands tintje: dit is de voormalige STW-auto van Peter Kox. Kox was tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort actief als BMW demo-piloot.

Publieksmagneten

‘The cars are the stars’ tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort. De aantrekkingskracht van de Tourenwagen Classics wordt echter ook gevormd door de DTM-legenden die zich in de strijd mengen. Op Circuit Zandvoort was drievoudig DTM-kampioen Klaus Ludwig een publieksmagneet, aangevuld met voormalige DTM-racewinnaars Harald Grohs en Marc Hessel.

Ludwig, inmiddels 68 jaar, is nog altijd competitief. Samen met zijn teamgenoot Jörg Hatscher won hij de race met hun Mercedes C-Klasse.

Superlatieven

Marc Hessel speelt ook een rol binnen de organisatie van de klasse. “Onze rijders genieten van de sfeer van het evenement en van de baan”, stelde de nummer 3 van het DTM-seizoen 1987 vast. “Circuit Zandvoort is een echte uitdaging voor de rijders en hun auto’s. De Historic Grand Prix Zandvoort is een prachtige aanvulling op onze racekalender. Daarnaast is het leuk dat veel Nederlandse coureurs onze klasse dit weekend versterken.”

Over het publiek sprak hij ook uitsluitend in superlatieven. “Veel toeschouwers komen bij ons langs in het rennerskwartier. We merken dat de auto’s hen aanspreken, we raken een emotionele snaar bij veel racefans. Dat is uiteraard ook leuk voor ons.”

Zijn conclusie: “We komen volgend jaar graag terug!”