Porsche racelegenden smaakmakers Historic Grand Prix Zandvoort

Porsche racelegenden smaakmakers Historic Grand Prix Zandvoort

Het eerste lustrum van de Historic Grand Prix werd feestelijk gevierd met onder meer demo’s van unieke Porsche raceklassiekers. “Een jeugddroom kwam uit”, blikte Jan Lammers terug op zijn debuut met een Porsche 917. “Alles is leuk”, vatte Gijs van Lennep zijn activiteiten tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort samen.

Het Porsche museum in Stuttgart nam vijf bijzondere race-museumstukken mee naar de Historic Grand Prix Zandvoort. Gijs van Lennep was uiteraard van de partij. De tweevoudig Le Mans-winnaar, met een Porsche 917K en een Porsche 936, reed voor de eerste keer met de Porsche 917/30 die in 1973 onoverwinnelijk was in het Noord-Amerikaanse Can-Am kampioenschap. De Porsche-ambassadeur genoot. “Voor mij is het alweer vijf jaar geleden dat ik voor de laatste keer een demo met een Porsche 917 heb verzorgd. Het is natuurlijk extra bijzonder dat ik nu op mijn thuiscircuit, voor eigen publiek, rijd.”

senten-images-5061

Gijs van Lennep bestuurde de Porsche 917/30 waarmee Mark Donohue in 1973 met overmacht de Can-Am titel won. De Porsche beschikte in racetrim over circa 1.200 pk, tijdens de kwalificatie over een paar honderd pk extra!  

“Alles is leuk”

“Alles is hier leuk”, vatte Van Lennep zijn activiteiten tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort samen. “Niet alleen de demo’s, maar ook het contact met de bezoekers. Het valt mij tijdens elke editie weer op hoeveel kenners er op de Historic Grand Prix Zandvoort afkomen.”

Van Lennep, 46 jaar geleden winnaar van de Trophy of the Dunes op het circuit van Zandvoort met een Porsche 917K, behoort nog altijd tot de populairste rijders. Veel bezoekers gingen met de handtekening van de racelegende naar huis, die ze bemachtigden tijdens de signeersessies bij het ‘Porsche-dorp’ in het rennerskwartier en bij de tent van de Historische Auto Ren Club.

_mgl1124a

Jan Lammers vermaakte zich opperbest met een Porsche 917K uit 1970.

Zandvoort 2-4.09.2016. Historic Grand Prix Photo:©Essayprodukties.nl

Harm Lagaaij is niet alleen het voormalige hoofd van de designafdeling van Porsche. De Nederlander beschikt ook over veel race-ervaring. Lagaaij bestuurde tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort de Porsche 962C waarmee Derek Bell, Hans-Joachim Stuck en Al Holbert in 1987 de 24 Uur van Le Mans wonnen.  

a_mgl9180

Een van de meest gefotografeerde auto’s tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort: de Porsche 935/78 ‘Moby Dick’.

Zandvoort 2-4.09.2016. Historic Grand Prix Photo:©Essayprodukties.nl

Het Porsche-dorp in het rennerskwartier stond bol van de racesfeer. Naast de Porsches uit het Porsche museum stond er een aantal race-Porsches in de pitboxen van de Porsche-stand. Tussen de trainingen en races door werkten de teams aan de Porsches 911 en andere modellen.

_mgl1848a-1

De handtekeningensessies met bekende coureurs waren populaire programmaonderdelen.

senten-images-3940

De jongste auto uit het Porsche demo-gezelschap: een Porsche 911 GT1 uit 1998. Een andere 911 GT1 won in 1998 de 24 Uur van Le Mans.