Pedro Piquet, zoon van Nelson, geeft historische Formule 3-demo tijdens Historic Grand Prix Zandvoort

Pedro Piquet, zoon van Nelson, geeft historische Formule 3-demo tijdens Historic Grand Prix Zandvoort

Veel auto’s die tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort in actie komen, hebben een bijzondere geschiedenis. Neem de Ralt RT1 Formule 3-bolide uit 1978 die door Pedro Piquet werd gedemonstreerd. Pedro’s vader, drievoudig Formule 1 wereldkampioen Nelson Piquet, won met deze auto het Brits Formule 3 kampioenschap.

De 19-jarige Pedro Piquet had het naar zijn zin achter het stuur van de 20 jaar oudere Formule 3-auto. “Ik wist niet dat de Historic Grand Prix Zandvoort zo’n groot evenement is”, gaf hij toe. “Er komt veel publiek op af. De toeschouwers zijn erg geïnteresseerd; ik krijg veel vragen en leuke reacties. De sfeer is ook goed.”

Pedro, die dit jaar voor het Nederlandse Van Amersfoort Racing uitkomt in het FIA Formula 3 European Championship, reed voor de eerste keer in een formuleauto van zijn vader. “Ik rijd meerdere demo-sessies, dat geeft mij de kans om de auto beter te leren kennen. Ik moet vooral wennen aan het schakelen. Ik ben gewend om met ‘flippers’ op het stuur te schakelen, in deze auto moet ik op de traditionele manier van versnelling veranderen.”

Nelson Piquet

Nelson Piquet reed al tijdens zijn succesvolle Formule 3-seizoen in 1978 enkele Formule 1-races, waaronder de Grand Prix van Nederland met een McLaren-Ford. In 1980 won hij de Grand Prix van Nederland met zijn Brabham-Ford, in het voorprogramma schreef hij de race van de BMW M1 Procar op zijn naam.

In 1983 en 1985 vertrok hij op het circuit van Zandvoort vanaf poleposition. Zijn bolide van 1983, een Brabham-BMW BT52, werd tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort gedemonstreerd door Jan Lammers.

Piquet sr. won drie Formule 1-wereldtitels: in 1981, 1983 en 1987.