Lotus 49 Formule 1 met unieke Zandvoort-geschiedenis steelt de show tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort

Lotus 49 Formule 1 met unieke Zandvoort-geschiedenis steelt de show tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort

50 jaar geleden schreef Jim Clark Formule 1-geschiedenis op het circuit van Zandvoort. Hij won de Grand Prix van Nederland met zijn nieuwe Lotus 49, voorzien van de eveneens debuterende Ford Cosworth krachtbron. Een halve eeuw later was de winnende Lotus 49 weer terug op Circuit Zandvoort. “Ik ben flabbergasted”, aldus de huidige eigenaar en bestuurder Chris MacAllister na zijn bijzondere optredens tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort.

Jim Clark begon in 1967 zonder ook maar één testkilometer aan zijn eerste Grand Prix met de nagelnieuwe Lotus 49. In die tijd werkten de Formule 1-teams in garagebedrijven in Zandvoort aan hun bolides, de Formule 1-auto’s brachten daar ook de nacht door. Clark reed zijn eerste meters met zijn Lotus 49 op de openbare weg, tussen de werkplaats van Garage Davids in Zandvoort en het circuit. De donderdag voorafgaande aan de Historic Grand Prix Zandvoort legde Chris MacAllister deze gedenkwaardige rit opnieuw af. De Amerikaan genoot. “Het is een prachtig initiatief om deze historische kilometers nogmaals af te leggen. Ik ben heel blij dat ik dit heb meegemaakt.”

Parade

Op zaterdagavond stond de traditionele rijdersparade door de straten van Zandvoort op het programma. De Lotus 49, net als toen met startnummer 5, voerde het veld aan. MacAllister wist niet wat hij meemaakte. “Ik was zeer verrast dat er zoveel publiek langs het traject stond! Ik was ‘flabbergasted’. Een zeer bijzondere belevenis.”

“Ik was erbij, in 1967!”

Chris MacAllister nam ook deel aan het FIA Masters Historic Formula One Championship, voor Formule 1-auto’s uit de periode 1966 -1985. “Ik ben dit weekend veel aangesproken door geïnteresseerde toeschouwers”, vertelde hij na afloop van de Historic Grand Prix Zandvoort. ’Ik was erbij in 1967!’, heb ik dit weekend vaak gehoord. Ongelofelijk! Ik ben ook onder de indruk van de kennis van veel toeschouwers. Ze weten echt alles van deze auto.”
Concluderend stelt MacAllister dat hij heeft genoten. “Het was een voorrecht om erbij te zijn en de geschiedenis van deze auto te laten herleven.”