Jeugddroom Jan Lammers komt uit tijdens Historic Grand Prix Zandvoort

Jeugddroom Jan Lammers komt uit tijdens Historic Grand Prix Zandvoort

Jan Lammers was een drukbezet man tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort. Hij nam deel aan races en aan de rijdersparade door de straten van zijn woonplaats. Hij gaf handtekeningen en ging op de foto met fans. Maar bovenal genoot hij van zijn demoronden met een Porsche 917K.

Als jongen van veertien was Jan Lammers aanwezig tijdens de opnamen van de film ‘Le Mans’ op het gelijknamige circuit. Jan mocht mee met zijn mentor Rob Slotemaker, die voor de draaiende camera’s stunts uitvoerde. Lammers’ meest bijzondere herinnering aan het uitstapje is dat hij mee mocht rijden met een heuse Porsche 917.
Meer dan 45 jaar later was het dan eindelijk zo ver: tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort reed Lammers zelf in een Porsche 917. De voormalig Le Mans-winnaar gaf ‘zijn’ Porsche 917K uit 1970 de sporen tijdens de demo’s van Porsche raceklassiekers die beschikbaar waren gesteld door het Porsche museum. “De eerste keer dat ik met de auto wegreed, was een heel bijzonder moment”, blikte hij terug op de eerste dag van de Historic Grand Prix Zandvoort. “Daarna was het tijdens elke demorun genieten.”

Kenners

Lammers deelde elke dag handtekeningen uit op het circuit waar hij op 16-jarige leeftijd zijn debuut maakte en vele successen vierde. “Ik vind het ook heel leuk dat ik veel autosportkenners heb gesproken. De Historic Grand Prix Zandvoort is elk jaar een weerzien met oude bekenden.”

Klassezege

Lammers kwam in actie tijdens de race van de Gentlemen Drivers. Samen met zijn teamgenoot Nicky Pastorelli deed hij wat de fans van hem verwachtten: hij won. Achter het stuur van een Ferrari 250 GT zegevierde hij in zijn klasse (zevende algemeen).

Waarderingsspeld

Na zijn deelname aan de parade door de straten van Zandvoort, met een voormalige politie-Porsche, werd Lammers nogmaals gehuldigd. De burgemeester van Zandvoort speldde hem de Waarderingsspeld van de gemeente Zandvoort op, als erkenning voor zijn grootse carrière en de manier waarop hij Zandvoort internationaal op de kaart heeft gezet.