James Hicks racet met bijzonder familie-erfstuk tijdens Historic Grand Prix Zandvoort

James Hicks racet met bijzonder familie-erfstuk tijdens Historic Grand Prix Zandvoort

Achter veel auto’s die in actie kwamen tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort schuilt een bijzonder verhaal. Neem de Caravelle Formule Junior van James Hicks. Zijn vader Bob bouwde de auto in 1960 en doet nog steeds het onderhoud.

De FIA Lurani Trophy voor Formule Junior auto’s kwam met meer dan 30 auto’s naar de Historic Grand Prix Zandvoort. Het startveld bevatte auto’s van bekende merken zoals Lotus, Brabham, Cooper en Lola. Aan het eind van de jaren ’50 en het begin van de jaren ‘60 waren er ook veel kleine, meestal onbekende constructeurs. In totaal zijn er meer dan 100 merken van Formule Junior auto’s bekend. Een daarvan is Caravelle, vernoemd naar de Franse vliegtuigfabrikant.

55 jaar in familiebezit

Caravelle was het merk van ontwerper Richard Utley en bouwer Bob Hicks, die met zijn creaties ook aan races deelnam. “Richard en mijn vader hebben in totaal drie Caravelles ontwikkeld en gebouwd”, aldus James Hicks tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort. “Dat zijn de MkI, de MkII en tot slot de MkIII, de auto waar ik mee rijd. Mijn vader heeft de MkIII in 1960 in een oude stal gebouwd en er vervolgens zelf mee geracet. De auto is altijd in de familie gebleven.”

De Caravelle MkIII verkeert in een goede conditie. James: “Mijn vader heeft de auto eind vorige eeuw helemaal gerestaureerd, nadat deze 20 jaar had stilgestaan.”

De afgelopen jaren hebben vader en zoon veel circuits in Europa bezocht. Hicks senior is inmiddels 84 jaar, maar hij tekent nog altijd voor het onderhoud van de auto.

Ongelofelijk maar waar: alle drie de Caravelles bestaan nog. “De MkI en MkII zijn in handen van Richard Utley”, aldus James.

Goede sfeer

James Hicks reed tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort zijn eerste races op Circuit Park Zandvoort. “Het is een mooi evenement, dat veel toeschouwers trekt”, vond hij. “Vanochtend kwam ik hier om half negen aan, het viel mij op dat er toen al veel publiek was. De sfeer is goed en ik vind het circuit, met zijn duinen, mooi.”