Historic Grand Prix Zandvoort zet traditie voort met volle nationale startvelden

Historic Grand Prix Zandvoort zet traditie voort met volle nationale startvelden

De Historic Grand Prix Zandvoort is populair, zowel bij de toeschouwers als bij de rijders. De deelnemers aan de beide nationale raceklassen voor historische toerwagens en GT’s willen het topevenement voor geen goud missen. Het gevolg: twee startvelden van 57 auto’s. Spektakel is dus gegarandeerd op 2, 3 en 4 september op Circuit Park Zandvoort.

Het NK GTTC is het nationale kampioenschap voor toerwagens en GT’s uit de jaren 1966 – 1981. De klasse heeft net als vorig jaar een luxeprobleem: alle startplaatsen voor de Historic Grand Prix Zandvoort zijn nu al vergeven. Dat betekent dat er in het eerste weekend van september maar liefst 57 auto’s aan de start komen.
Het startveld is traditioneel zeer afwisselend. In de grote klassen rijden auto’s van het kaliber Porsche Carrera RS, Ford Mustang en Ford Capri. De Ford Escort, in vele gedaantes, en de BMW 2002 zijn ook populair.
Het NK GTTC verwelkomt dit seizoen meer deelnemers met een compacte raceauto. Op de deelnemerslijst staan onder meer zes Mini’s en twee exemplaren van de Simca Rallye en de Renault 5 Alpine.
BMW-topdesigner Adrian van Hooydonk is buiten kantooruren een enthousiaste coureur, uiteraard met BMW’s. Net als vorig jaar mengt hij zich weer in de strijd.

Senten-Images HGP 2015_-76

Traditioneel volgeboekt

Het NK Historische Toerwagens & GT’s (NK HTGT) is al vanaf de eerste Historic Grand Prix Zandvoort van de partij. De klasse voor toerwagens en GT’s uit de jaren 1947 – 1965 komt traditioneel met een even groot als divers startveld in actie; de klasse is al jarenlang in het voorjaar compleet volgeboekt.
De inschrijflijst zorgt nu al voor veel voorpret. Denk bijvoorbeeld aan zeven ‘dikke’ Fords, van de modellen Mustang en Falcon. Reken qua Amerikaans pk-geweld verder op zes Shelby Mustangs en onder meer een Corvette Grand Sport, een Shelby Cobra en een Ford GT40.

IMG_1572

Afwisselend startveld

Het NK HTGT telt ook dit jaar weer de meest uiteenlopende auto’s. De Mini Cooper S maakt in groten getale de dienst uit bij de kleinste toerwagens. De diverse GT-categorieën tellen onder meer de Lotus Elan en Elite, Alpine A110, MGB en Porsche 911. Overige ‘oude bekenden’ uit het NK HTGT zijn de Marcos 1800 GT, Morgan +4 SS, Austin Healey en Jaguar E-type. Daarmee is de racekoek nog niet op. Het startveld wordt tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort aangevuld met enkele jonge, snelle coureurs in rappe bolides. Daarover later meer!

Drie dagen vol actie

Op 2, 3 en 4 september wordt het eerste lustrum van de Historic Grand Prix Zandvoort groots gevierd. Tien raceklassen, variërend van Formule 1 -auto’s en ‘Le Mans’ sportprototypes tot pre-war sports cars, rijden één of meerdere races. Traditioneel staan er ook weer aansprekende, luidruchtige demo’s op het programma.
De voorverkoop is al begonnen. Voor 40 euro heeft u al een toegangskaart voor drie dagen, inclusief toegang tot het rennerskwartier.