Historic Grand Prix Zandvoort zeer geliefd bij FIA historische raceklassen

Historic Grand Prix Zandvoort zeer geliefd bij FIA historische raceklassen

De Historic Grand Prix Zandvoort is uitgegroeid tot een internationaal toonaangevend historisch autosportevenement. De beste historische raceklassen maken graag deel uit van het mooie programma. Wereldwijd racen er drie historische klassen onder de FIA-vlag, net zoals het wereldkampioenschap Formule 1. Alle drie zijn trouwe gasten van de Historic Grand Prix Zandvoort. Ook dit jaar, van 2 tot en met 4 september, kunt u weer genieten van de FIA historische kampioenschappen voor Formule 1, sportscars en Formule Junior.

In autosportkringen is de FIA vooral bekend als de federatie achter onder meer de Formule 1 en het WRC (WK Rally). Onder de prestigieuze FIA-paraplu vallen ook historische autosportklassen, waaronder welgeteld drie circuitklassen.
Het FIA Masters Historic Formula One Championship en het FIA Masters Historic Sports Car Championship maken al vanaf de eerste editie deel uit van de Historic Grand Prix Zandvoort. De FIA Lurani Trophy for Formula Junior Cars is dit jaar voor de derde keer op rij van de partij.

Formule 1
Het FIA historische Formule 1 kampioenschap is een klasse voor Formule 1-auto’s uit de jaren 1966 – 1985. In die periode was het circuit van Zandvoort een vaste waarde op de Formule 1-kalender. Dezelfde auto’s van merken zoals Williams, McLaren, Lotus en Tyrrell die nu de hoofdrol spelen in het spectaculaire kampioenschap, stonden enkele decennia geleden aan de start van de Grand Prix van Nederland.
Het Formule 1-veld komt elk jaar met ruim 20 auto’s naar Circuit Park Zandvoort voor een onvergetelijk feest van herkenning en een explosie van geluid en snelheid. Genieten!

Senten-Images HGP 2015_-320

‘Le Mans’ in de duinen
Het FIA Masters Historic Sports Car Championship behoort ook tot de lievelingsklassen van de bezoekers van de Historic Grand Prix Zandvoort. De raceserie komt in het eerste weekend van september voor de vijfde keer naar Circuit Park Zandvoort met een prachtig veld vol historische ‘Le Mans’ sportscars uit de periode 1962 – 1974. Vorig jaar telde het startveld maar liefst 40 auto’s, waaronder negen iconische Lola’s T70 MK3B en een groot contingent sportscars van onder meer Chevron en McLaren. Ook dit kampioenschap is een vaste leverancier van kippenvelmomenten!

Formula junior-1

Formule 1 kraamkamer
De Formule Junior was in de periode 1958 – 1963 voor veel coureurs de opstapklasse richting Formule 1. De klasse was opgezet als betaalbare instapklasse, aangedreven door een 1-liter of 1.100 cc motor afkomstig uit dertien-in-een-dozijn personenauto’s. De Formule Junior groeide uit tot een groot succes. Constructeurs als Lotus, Brabham, Lola en Cooper gingen de strijd aan met een groot aantal minder bekende merken. Coureurs van het kaliber Jim Clark, John Surtees en Jochen Rindt groeiden vanuit de Formule Junior door tot Formule 1 wereldkampioen.
De races van de FIA Lurani Trophy for Formula Junior Cars tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort zijn ‘historisch verantwoord’: in de periode 1961 – 1963 was het circuit van Zandvoort elk jaar het toneel van een internationale Formule Junior-race. Vorig jaar kwamen er 30 Formule Juniors in actie tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort. In de beide races werd de top twee door minder dan een seconde gescheiden. De verwachtingen zijn dus weer hooggespannen!

Voorverkoop gestart
De voorverkoop van de Historic Grand Prix Zandvoort is begonnen. Een driedaagse toegangskaart, inclusief toegang tot het rennerskwartier, kost slechts 40 euro. Voor de helft heeft u een dagkaart. Kinderen van 5 tot 12 onder begeleiding krijgen 50% korting, de allerjongsten hebben gratis toegang.