Historic Grand Prix Zandvoort viert terugkeer 1.000 cc Formule 3

Historic Grand Prix Zandvoort viert terugkeer 1.000 cc Formule 3

De 1.000 cc Formule 3 was van 1964 tot en met 1970 de ultieme klasse voor rijders die droomden van een carrière in de Formule 1. Het circuit van Zandvoort was destijds elk jaar het decor van een internationale Formule 3-race. Op 4 september 1966 kwam Jacky Ickx 0,4 seconde tekort om de race op het Zandvoortse circuit winnend af te sluiten. Chris Irwin was hem te snel af. Exact 50 jaar later deed het historische 1.000 cc Formule 3 kampioenschap deze roemruchte tijden herleven. De conclusie van de rijders na afloop: volgend jaar weer!

Het eerste optreden van de klasse 1.000 cc Formule 3 trok meteen al 27 deelnemers. De klasse viel in de smaak bij de toeschouwers. De races waren niet alleen boeiend om naar te kijken, met veel strijd. In het rennerskwartier trokken de ranke formuleauto’s van constructeurs zoals Brabham, March, Lotus en Tecno ook veel belangstelling.

Na afloop van de beide races was Keith Messer, deelnemer en tevens medeoprichter van de 1000cc F3 Historic Racing Association, zeer tevreden. “Iedereen die ik heb gesproken, vindt dit een fantastisch evenement. De ambiance is perfect en we voelen ons hier welkom. Het circuit is ‘wonderful’, dat geldt ook voor de toeschouwers. We vinden het leuk dat het publiek erg enthousiast is en, meer dan tijdens andere evenementen, over best wel veel autosportkennis beschikt. Wij als rijders worden hier veel vaker aangesproken dan in het buitenland, dat spreekt ons aan. Kortom, volgend jaar komen we graag terug!”

Historisch verantwoord

Net als bijvoorbeeld het FIA Masters Historic Formula One Championship en de 500 cc Formule 3 klasse, zijn ook de races van de 1.000 cc Formule 3 tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort historisch verantwoord. In de periode 1964 – 1970 stond het circuit van Zandvoort elk jaar op de internationale Formule 3-kalender. Jackie Stewart won de race in 1964. Een jaar later reed hij al in de Formule 1, onder meer tijdens de Nederlandse Grand Prix. Hij won de Grand van Nederland op het circuit van Zandvoort in 1968, 1969 en 1973.

De lijst van deelnemers aan de Zandvoortse Formule 3-races die uitgroeiden tot legenden, is lang. Om er een paar te noemen: Gijs van Lennep, Rob Slotemaker, Jacky Ickx, James Hunt, Niki Lauda en Clay Regazzoni.