Historic Grand Prix Zandvoort viert succesvol debuut FIA Historic Formula 3 European Cup

Historic Grand Prix Zandvoort viert succesvol debuut FIA Historic Formula 3 European Cup

De FIA en de deelnemers aan de kersverse FIA Historic Formula 3 European Cup kijken zeer positief terug op de Historic Grand Prix Zandvoort. In een gesprek met Louis Quiniou, Sporting Coordinator Historic Motor Sport bij de internationale autosportfederatie FIA, viel meermalen het woord ‘fantastic’.

De FIA maakte begin dit jaar de geboorte van een nieuwe, historische FIA-klasse bekend: de FIA Historic Formula 3 European Cup. De internationale autosportfederatie koos voor Circuit Zandvoort vanwege de lange en rijke Formule 3-geschiedenis van het circuit. De Cup voor Formule 3-auto’s uit de periode 1971 – 1984 vindt jaarlijks één keer plaats.

Formule 3 in de spotlights

“Met de FIA Historic Formula 3 European Cup wilden we eerst en vooral de geschiedenis van de Formule 3 vieren”, aldus Quiniou. “We wilden een groot startveld, met een grote variëteit aan auto’s.” Het deelnemersveld was fantastisch, concludeert hij. “Tijdens de eerste editie van de Cup hadden we al meteen een startveld van 30 auto’s, met rijders uit acht landen.” Het veld bestond bovendien uit een mooie mix van verschillende merken, zoals Ralt, Chevron, March en Martini.

Circuit met Formule 3-historie

De rijders hebben genoten, vernam Quiniou gedurende het weekend. “Het circuit is zeer geschikt voor Formule 3-auto’s. Het spreekt de deelnemers erg aan dat Circuit Zandvoort een lange, mooie Formule 3-historie heeft én dat het circuit in de loop der jaren weinig is veranderd. Ook dat is een reden waarom ze hier graag komen.”

“Fantastisch evenement”

Ook qua sfeer en publiek is de Historic Grand Prix Zandvoort ’fantastic’, hoorde Quiniou van de rijders. “De deelnemers vinden het geweldig om hier te racen, voor tribunes en duinen vol met enthousiaste toeschouwers. Iedereen vindt de Historic Grand Prix Zandvoort een fantastisch evenement, niet alleen qua raceprogramma maar ook naast de baan. Er is hier heel veel te zien in en rond de paddocks.”

Vriendelijke sfeer

De Historic Grand Prix Zandvoort behoort tot de toonaangevende historische race-evenementen in Europa, concludeert Quiniou. Hij wijst daarbij niet alleen op het raceprogramma. “Voor het publiek is het leuk dat ze de auto’s van heel dichtbij kunnen bekijken. De sfeer van het evenement is erg vriendelijk. Dat spreekt de rijders, teams en officials erg aan.”

Enige evenement met vier FIA-klassen

Wereldwijd zijn er vier historische raceklassen die onder de FIA vallen. Naast de FIA Historic Formula 3 European Cup zijn dat het FIA Masters Historic Formula One Championship, het FIA Masters Historic Sports Car Championship en de FIA Lurani Trophy. De Historic Grand Prix Zandvoort was het enige evenement in 2018 waar al deze FIA-klassen in actie kwamen.