Historic Grand Prix Zandvoort viert lustrumoptreden Historische Formule 2

Historic Grand Prix Zandvoort viert lustrumoptreden Historische Formule 2

Op 2, 3 en 4 september vindt het eerste lustrum van de Historic Grand Prix Zandvoort plaats. De spectaculaire Historic Formula 2 is vanaf de eerste editie van de partij en vermaakt de toeschouwers ook dit jaar weer met een dubbele race.

De klasse Historic Formula 2 blikt terug op de periode 1967-1978, toen de Formule 2 hét voorportaal van de Formule 1 was. Rijders van het kaliber Niki Lauda, Jackie Stewart en Jim Clark groeiden vanuit de Formule 2 door naar de eredivisie van de autosport. Ook Jody Scheckter en Keke Rosberg legden de basis voor hun Formule 1-wereldtitel tijdens hun Formule 2-tijd.

De races van de Historic Formula 2 zijn vaak spannend, zoals in 2013 toen de top drie binnen een halve seconde over de finish stoof. Of zoals in 2014, toen winnaar Darwin Smith na 25 minuten racen nog geen seconde voorsprong had op tweede man James Hanson. De klasse behoort bovendien tot de snelste raceseries van de Historic Grand Prix Zandvoort. Ter illustratie: de pole position van Darwin Smith, vorig jaar, was snel genoeg voor de zesde startplek in het startveld van het FIA Masters historische Formule 1 kampioenschap.

Geliefd
De races van de historische Formule 2-klasse zijn niet alleen geliefd bij de tienduizenden toeschouwers van de Historic Grand Prix Zandvoort. De deelnemers zijn ook zeer content dat ‘Zandvoort’ weer op de Formule 2-kalender staat. “We zijn erg blij dat we dit jaar weer deel uitmaken van de Historic Grand Prix Zandvoort”, laat de klasse weten. “De sfeer is erg goed en het programma telt veel topseries. Voor de rijders is Circuit Park Zandvoort een regelrechte uitdaging, voor hen is het ook leuk dat ze op een circuit met daadwerkelijke Formule 2-geschiedenis racen.”

Terug in de tijd
In 1967 en 1968 maakte het circuit van Zandvoort deel uit van de Europese Formule 2-kalender. In 1967 won de latere Le Mans-legende Jacky Ickx, in 1968 ging de zege naar Jean-Pierre Beltoise. De Fransman werd dat jaar Europees Formule 2-kampioen en hij eindigde datzelfde jaar bovendien als tweede tijdens de Formule 1 Grand Prix van Nederland. Tot de deelnemers behoorden onder anderen ook Gijs van Lennep, Rob Slotemaker en Max Mosley.

IMG_9888

Voorverkoop
Toegangskaarten voor de Historic Grand Prix Zandvoort zijn in de voorverkoop nog goedkoper dan straks aan de kassa’s van het circuit. Voor 20 euro heeft u al een dagkaart, voor 40 euro bent u drie dagen welkom in de paddocks, het duinterrein en op de hoofdtribune. Kinderen van 5 tot 12 jaar krijgen 50% korting, de allerjongsten mogen gratis naar binnen.