Historic Grand Prix Zandvoort viert lustrum met driedaags autosportfeest

Historic Grand Prix Zandvoort viert lustrum met driedaags autosportfeest

De Historic Grand Prix Zandvoort viert op 2, 3 en 4 september 2016 zijn vijfjarig bestaan. Het raceprogramma is een mix van de bekende publiekslievelingen en ‘nieuwe’ raceklassen, waaronder een klasse voor vooroorlogse sportscars. Aansprekende demo’s en de rijdersparade door het Zandvoortse centrum zijn voorbeelden van de vele hoogtepunten van het driedaagse autosportfeest. De voorverkoop is inmiddels gestart op www.historicgrandprix.nl.

Formule 1 en sportscars
Het FIA Masters Historic Formula One Championship, voor Formule 1-auto’s uit de periode 1966-1985, laat de tijden van de Grand Prix van Nederland herleven. De bolides van onder meer Williams, McLaren, Lotus en Tyrrell werden ooit bestuurd door coureurs zoals James Hunt, Mario Andretti en Keke Rosberg. De herkenbare auto’s, de hoge snelheden en de gillende motoren maken van de Formule 1-klasse één van de grote publiekslievelingen.

De race van het FIA Masters Historic Sports Car Championship belooft minstens zo spectaculair te worden. De 52.500 toeschouwers van de Historic Grand Prix Zandvoort 2015 herinneren zich ongetwijfeld nog het 40 auto’s tellende veld met voornamelijk ‘Le Mans’ sportscars uit de jaren 1962 – 1974.

Formule 3 en vooroorlogse sportscars
De Historic Grand Prix Zandvoort verwelkomt dit jaar twee historische Formule 3-series. De 1000 cc Formule 3-klasse komt voor de eerste keer in actie. De 1000 cc Formule 3 was van 1964 tot en met 1970 een spectaculaire opstapklasse naar de Formule 1. Onder meer Jackie Stewart, James Hunt, Emerson Fittipaldi en Alan Jones groeiden via de klasse door tot wereldkampioen Formule 1. De rijders strijden op Circuit Park Zandvoort zowel voor het Britse HSCC Historic F3 Championship als voor de Historic F3 1000 cc European Trophy. De klasse verheugt zich op de Historic Grand Prix Zandvoort, zo laat een woordvoerder weten. “Er is nu al veel belangstelling vanuit de rijders. We hopen op een vol veld van 37 auto’s.”

De 500 cc Formule 3 is een ‘oude bekende’. De klasse voor Formule 3-auto’s uit de periode 1946 – 1961 behoorde tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort van 2014 tot de grote publiekslievelingen.

De organisatie van de Historic Grand Prix Zandvoort is erg blij met de komst van de klasse Pre-War Sports Cars. Met de tot de verbeelding sprekende klasse wordt het programma uitgebreid met races voor vooroorlogse sportscars. Het deelnemersveld, met de grote merken uit de jaren ’20 en ’30, is zonder meer uniek te noemen. Reken op merken zoals Bugatti, Bentley, Aston Martin, Frazer Nash en Talbot.

201601266 HGP

Nederlandse hoofdrolspelers
Het raceprogramma is een aaneenschakeling van nationale en internationale topseries. In de race van de Gentlemen Drivers spelen de Nederlandse deelnemers altijd een hoofdrol. Vorig jaar eindigden Giedo van der Garde en David Hart op het erepodium van de race voor GT’s met een bouwjaar tot 1966.

De Nederlandse klassen voor toerwagens en GT’s komen traditioneel met de grootste startvelden naar hun thuiscircuit. Spektakel is dus gegarandeerd bij de races van het NK HTGT (tot 1966) en het NK GTTC (1996-1981).

De Pre ‘66 Touring Cars, van Mini Cooper tot Ford Falcon, zijn eveneens weer van de partij.

De FIA Lurani Trophy voor Formule Juniors en het Historic Formula Two Championship behoren ook tot de geliefde oude bekenden van de Historic Grand Prix Zandvoort.

Voorverkoop gestart
Naast de races behoren de demo’s en de parade door de straten van het centrum van Zandvoort tot de hoogtepunten van de Historic Grand Prix Zandvoort. Van het demoprogramma is op dit moment alleen bekend dat het weer zeer bijzonder en spraakmakend zal worden. De parade vindt traditioneel op zaterdagavond plaats.

De voorverkoop is inmiddels van start gegaan op www.historicgrandprix.nl. Net als vorig jaar kost een dagkaart in de voorverkoop slechts 20 euro en een entreekaart voor drie dagen maar 40 euro. Kinderen van 5 tot 12 jaar krijgen 50% korting, de jongste kinderen hebben gratis toegang. Elke bezoeker is welkom in het rennerskwartier.

Vanaf 95 euro beleeft u de Historic Grand Prix Zandvoort als VIP in de exclusieve Paddock Club.

Volg de Historic Grand Prix Zandvoort op www.historicgrandprix.nl.

201601264 HGP