Historic Grand Prix Zandvoort verwelkomt grote startvelden ‘Le Mans’ sportscars en GT’s

Historic Grand Prix Zandvoort verwelkomt grote startvelden ‘Le Mans’ sportscars en GT’s

De Historic Grand Prix Zandvoort kent een aantal geliefde, vaste waarden. Denk aan het FIA Masters Historic Sports Car Championship, het Gentlemen Drivers GT kampioenschap en de Pre ’66 Touring Cars. Ook dit jaar komen deze drie Masters-raceseries (plus het FIA Masters Historic Formula One Championship) weer met aansprekende startvelden in actie, inclusief Nederlandse kanshebbers. De Historic Grand Prix Zandvoort gaat over een paar dagen van start: op 2, 3 en 4 september gaat de klok op Circuit Park Zandvoort enkele decennia terug.

Het FIA Masters Historic Sports Car Championship is de klasse van de ‘Le Mans’ sportscars en GT’s uit de jaren 1962 – 1974. De kans is groot dat de uursrace wordt gewonnen door een equipe met een Lola T70 Mk3B. Deze prachtige sportscar, aangedreven door een bulderende vijfliter V8, kwam tijdens de vorige vier edities van de Historic Grand Prix Zandvoort als eerste over de finish. Naar verwachting staan er straks zeven van deze supersnelle bolides aan de start, met als kanshebber onze landgenoot David Hart. Hij neemt het op tegen onder meer Leo Voyazides en Simon Hadfield, die met hun ex-Wilson Fittipaldi Lola T70 Mk3B in 2013 en 2014 zegevierden.
De Nederlandse inbreng bestaat verder uit onder meer Nicky Pastorelli en Jan Lammers, die een Ferrari 365GTB/4 alias Daytona delen. Hans Hugenholtz en Alexander van der Lof besturen een Ford GT40. Het zeer diverse startveld bestaat verder onder meer uit exemplaren van de Chevron B8, Lola T212 en T290 en een 5,8 liter McLaren M1B.

‘Dikke’ GT’s
De klasse Gentlemen Drivers zorgt op zaterdagmiddag voor veel GT-spektakel. De winnaars van vorig jaar, Leo Voyazides en Simon Hadfield, zijn weer van de partij met hun Shelby Daytona Cobra. De tegenstand komt onder meer van een zestal AC Cobra’s, een kwartet Jaguar E-Types en de Ferrari 250 GT van Nicky Pastorelli en Jan Lammers. David Hart, racewinnaar in 2014, deelt zijn AC Cobra Daytona Coupe met zijn zoon Olivier. Overige ‘oude bekenden’ zijn de equipe Hans Hugenholtz – Alexander van der Lof (AC Cobra) en Adrian van der Kroft (Cooper Bobtail). Let ook op Roeland Voerman (Chevrolet Corvette), Robert-Jan ’t Hoen en Cor Visser (beiden Austin Healey 3000).
Met modellen zoals de Marcos 1800GT, Lotus Elan 26R en TVR Griffith is het startveld even fraai als divers.

Van Mini Cooper tot Ford Falcon
De Pre ’66 Touring Cars komen traditioneel met een afwisselend toerwagenveld in actie. Populaire auto’s zijn de Mini Cooper S, de Lotus Cortina en de Ford Mustang en Falcon. Olivier Hart bestuurt een Mustang, hetzelfde geldt voor Armand Adriaans. Overige Nederlanders zijn onder meer Cees Lubbers (Ford Falcon), Bert Mets, Nico van Velsen en René de Vries (Mini Cooper).

Toegang vanaf 20 euro
Een dagkaart kost in de voorverkoop slechts 20 euro, voor 40 euro heeft u een entreekaart voor drie dagen inclusief toegang tot het rennerskwartier en de hoofdtribune. Kinderen van 5 tot 12 jaar krijgen 50% korting, de jongste fans hebben gratis toegang.