Historic Grand Prix Zandvoort verwacht 35 auto’s bij debuut FIA Historic Formula 3 European Cup

Historic Grand Prix Zandvoort verwacht 35 auto’s bij debuut FIA Historic Formula 3 European Cup

Tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort (31 augustus – 2 september) staat de eerste editie van de FIA Historic Formula 3 European Cup op het programma. De nieuwe FIA-klasse staat open voor Formule 3-auto’s uit de periode 1971 – 1984. De inschrijflijst telt 35 bolides, waaronder auto’s die werden bestuurd door Ayrton Senna en Gerhard Berger.

Circuit Zandvoort heeft een rijk Formule 3-verleden, dat begon in 1949. Met onder meer races meetellend voor Europese Formule 3-kampioenschappen én de wereldberoemde Masters of Formula 3 behoort het circuit tot de bekendste en meest geliefde Formule 3-circuits. Deze geschiedenis was voor de internationale autosportbond FIA een belangrijke reden om de nieuwe FIA Historic Formula 3 European Cup aan Circuit Zandvoort toe te kennen. De internationale status van de Historic Grand Prix Zandvoort speelt uiteraard ook een prominente rol.

Ayrton Senna

De Formule 3 is al decennialang een beproefd voorportaal van de Formule 1. Een aantal auto’s die tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort van start gaat, werd dan ook bestuurd door jonge talenten die later naar de eredivisie van de autosport doorgroeiden.

Niemand minder dan Ayrton Senna toonde zijn enorme talent achter het stuur van de Ralt RT3 uit 1982 die nu in handen is van Mark Martin. De Ralt RT3 van Marc Klein heeft ook een bijzondere geschiedenis. Dit is de voormalige auto van tienvoudig Grand Prix-winnaar Gerhard Berger.

Winnaar op Circuit Zandvoort

Het circuit van Zandvoort was in 1984 het decor van een race meetellend voor het Brits Formule 3 kampioenschap. Ross Cheever zegevierde met zijn Ralt RT3, de auto die nu wordt bemand door Heinrich Langfermann.

Let ook op de Chevron B38 van Nick Taylor en de Ralt RT1 van Keith White, twee auto’s die Elio de Angelis bestuurde op zijn weg naar de Formule 1. Voormalig Formule 1-coureur Martin Brundle nam in 1983 deel aan het Brits Formule 3 kampioenschap. Hij greep net naast de titel, die werd gewonnen door Ayrton Senna. De Ralt RT3 uit 1983 van Brundle is nu in handen van David Thorburn.

Toegang vanaf  € 17,50

Een dagkaart voor het duinterrein kost in de voorverkoop slechts € 17,50 (30 euro voor drie dagen). Het prijskaartje van een paddockkaart, inclusief toegang tot de hoofdtribune, het Porsche Classic dorp en het duinterrein, bedraagt in de voorverkoop 30 euro (dagkaart) en 50 euro (drie dagen). Kinderen tot 14 jaar hebben gratis toegang.

De exclusieve Paddock Club is ‘the place to be’ voor alle liefhebbers die de Historic Grand Prix op een meer-dan-bijzondere wijze willen beleven.


40 jaar geleden won Jan Lammers op zijn thuiscircuit de ronde van het FIA Europees Kampioenschap Formule 3, gevolgd door Michael Bleekemolen. Deze en andere Formule 3-hoogtepunten herleven van 31 augustus tot en met 2 september.