Historic Grand Prix Zandvoort toont extreme Can-Am Shadow Mk1 voor het eerst in Nederland

Historic Grand Prix Zandvoort toont extreme Can-Am Shadow Mk1 voor het eerst in Nederland

Het demoprogramma van de Historic Grand Prix Zandvoort (1 – 3 september) is uitgebreid met een even unieke als extreme auto: de 700 pk sterke Shadow Mk1 Can-Am bolide van Harm Lagaaij. Wie de ultra-lage racer ooit heeft gezien, vergeet hem nooit meer!

‘Alles is toegestaan’. Dat was, kort door de bocht, de tekst van het technisch reglement van de Can-Am klasse aan het eind van de jaren ’60 en het begin van de jaren ’70. De ontwerpers van de Can-Am bolides leefden zich uit, met als prachtig voorbeeld de Shadow Mk1. Shadow-oprichter Don Nichols en ontwerper Trevor Harris kozen voor een zeer lage auto, met een heel klein frontaal oppervlak. Achterin werd een ‘dikke’ V8 gemonteerd. De voorwielen waren 10 inch klein, dezelfde maat als de wieltjes onder de klassieke Mini!
Het model werd in 1970 zonder succes ingezet in de Can-Am serie.

Tweede leven
In 2009 kocht Harm Lagaaij een Shadow Mk1. De voormalige hoofdontwerper van Porsche besloot om de auto terug te brengen tot het oorspronkelijke ontwerp uit 1969. Vierduizend uur arbeid later was zijn droom gerealiseerd.
Tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort is de auto voor de eerste keer in Nederland te zien en is de 700 pk sterke, 8,1 liter V8 te horen! Goed nieuws voor liefhebbers die helemaal verliefd worden op de auto: hij is te koop.

Formule 1
Na de Mk1 ging Shadow verder, onder meer in de Formule 1. Het team van Don Nichols won één race, toen Alan Jones in 1977 de Grand Prix van Oostenrijk op zijn naam schreef. Shadow leeft onder meer voort in het FIA Masters Historic Formula One Championship, de klasse voor Formule 1-auto’s uit de periode 1966 – 1985 die vaste gast is tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort.

Genieten vanaf 15 euro
Een dagkaart voor het duinterrein kost in de voorverkoop slechts 15 euro (25 euro voor drie dagen). Het prijskaartje van een paddockkaart, inclusief toegang tot de hoofdtribune en het duinterrein, bedraagt in de voorverkoop 25 euro (dagkaart) en 45 euro (drie dagen). Kinderen van 5 tot 12 jaar krijgen 50% korting, de jongste kinderen hebben gratis toegang.