Historic Grand Prix Zandvoort terug naar de pioniersfase van de autosport met Pre-War Sports Cars

Historic Grand Prix Zandvoort terug naar de pioniersfase van de autosport met Pre-War Sports Cars

De Historic Grand Prix Zandvoort gaat bijna een eeuw terug in de tijd met de Pre-War Sports Cars. Na het succesvolle debuut vorig jaar, is de klasse weer van de partij met een zeer fraai startveld sportscars uit de jaren ’20 en ’30. De auto’s zijn stuk voor stuk onvervangbaar, maar dat weerhoudt de eigenaren er niet van om te strijden voor elke positie! De Historic Grand Prix Zandvoort vindt plaats op 1, 2 en 3 september.

De race van de Pre-War Sports Cars behoorde vorig jaar tot de absolute hoogtepunten van de Historic Grand Prix Zandvoort. De toeschouwers genoten van het zeer afwisselende startveld en van de mooie, spannende race. De zege ging uiteindelijk naar Charles Gillett met zijn kettingaangedreven Frazer Nash Supersports uit 1929. De oudste auto in het veld was de Bentley 3/4½ uit 1924 van Ewen Getley, die desondanks als derde over de finish kwam.

Goed nieuws: deze rijders en hun bijzondere sportscars verschijnen dit jaar weer aan de start.

Stuk voor stuk bijzonder

Elke deelnemende auto is uniek en heeft een bijzonder verhaal. Kijk bijvoorbeeld naar de immens grote Hotchkiss AM80 van Steve Smith, die vorig jaar over aandacht niet te klagen had. Denk aan de Talbot 105 Sports van Chris Lunn, de auto die tijdens de 24 uren van Le Mans in 1931 als derde algemeen en klassewinnaar eindigde. Deze auto’s komen ook dit jaar weer in actie, evenals de vliegensvlugge Alvis Firefly 4.3 van Rüdiger Friedrichs en naar verwachting zes tot acht (!) Bentleys. Reken verder op sportscars van illustere merken zoals Alta en Invicta.

‘Fabulous’ raceweekend

Duncan Wiltshire nam vorig jaar deel met zijn Bentley 3 litre uit 1928, hij verschijnt ook deze keer weer aan de start. De Bentley-coureur is tevens voorzitter van de organiserende Motor Racing Legends. Vorig jaar kwam hij tot de conclusie dat het hele weekend ‘fabulous’ was. “Wij zijn hier allemaal voor de eerste keer en we zijn onder de indruk. De Historic Grand Prix Zandvoort is een groot en vriendelijk evenement, met veel publiek dat volop interesse toont in onze auto’s. Het circuit is bovendien goed geschikt voor onze auto’s.”

De conclusie van Wiltshire liet zich raden: ‘Volgend jaar weer!’

Toegang vanaf 15 euro

Een dagkaart voor het duinterrein kost in de voorverkoop slechts 15 euro (25 euro voor drie dagen). Het prijskaartje van een paddockkaart, inclusief toegang tot de hoofdtribune en het duinterrein, bedraagt in de voorverkoop 25 euro (dagkaart) en 45 euro (drie dagen). Kinderen van 5 tot 12 jaar krijgen 50% korting, de jongste kinderen hebben gratis toegang.