Historic Grand Prix Zandvoort met Formule 1-veld terug in de Grand Prix-tijd

Historic Grand Prix Zandvoort met Formule 1-veld terug in de Grand Prix-tijd

Tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort laten 23 Formule 1-auto’s uit de jaren ’70 en ’80 de tijden van de Grand Prix’ van Nederland herleven. De Formule 1-bolides van merken zoals Williams, McLaren, Lotus en Ligier zijn een feest van herkenning voor de liefhebbers van snelheid en gillende motoren. Het FIA Masters Historic Formula One Championship rijdt zowel op zaterdag 29 augustus als op zondag 30 augustus een race. Op vrijdag staat de kwalificatie op het programma. Kom dus drie dagen naar Circuit Park Zandvoort en mis niets!

Dit jaar is het 30 jaar geleden dat de laatste Grand Prix van Nederland werd verreden op het circuit van Zandvoort. Op 25 augustus 1985 kwam Niki Lauda als laatste Grand Prix-winnaar over de finishlijn met zijn McLaren. Het FIA Masters Historic Formula One Championship is een kampioenschap voor Formule 1-auto’s uit de periode 1966-1985. Veel auto’s die in actie komen tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort hebben dus ook aan een Grand Prix van Nederland deelgenomen.

FIA Historic Formula ONE (2)

Terug in de tijd

De Formule 1-bolides zijn uitgedost in hun originele sponsorkleuren. Met een beetje fantasie zijn de bezoekers van de Historic Grand Prix Zandvoort getuige van de Grand Prix van Nederland. Aan de start verschijnt bijvoorbeeld Frank Lyons met zijn ex-James Hunt McLaren M26 in de wereldberoemde Marlboro-kleuren. Tegenstand komt van Gregory Thornton met zijn Lotus 91 (1982) in het even beroemde goud-zwart van John Player Special. De Ligier JS11/15 waarmee Jacques Laffite in 1979 successen boekte en de ex-Didier Pironi Ligier JS17 uit 1981 rijden uiteraard met sponsoring van Gitanes.

De diverse auto’s van Williams rijden onder meer in de Saudia-outfit. Een mooi en bijzonder voorbeeld is de Williams FW08 uit 1982 van Tommy Dreelan, de auto die Keke Rosberg dat seizoen de wereldtitel bracht.

Hoewel er aanvankelijk iets meer auto’s werden verwacht, gaat er met 23 ingeschreven Formule 1-auto’s hoe dan ook een volwaardig Formule 1-veld van start.

Veel kanshebbers

Michael Lyons won in 2013 en vorig jaar de beide races tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort. De Brit met zijn Hesketh 308E behoort daarmee tot de favorieten. Dat geldt ook voor Christophe D’Ansembourg (ex-Alan Jones Williams FW07/C uit 1981) en Gregory Thornton (Lotus 91), zij eindigden vorig jaar beiden een keer als tweede. Let ook op Andy Wolfe, de klassementsaanvoerder met zijn Tyrrell 011 uit 1983. Loic Deman won dit seizoen al diverse races met zijn Tyrrell 010 en is daarmee ook een grote kanshebber op de grootste beker.

Voor auto’s uit 1978 en ouder is er de Pre-1978 divisie. Jason Wright komt als koploper in de tussenstand naar Circuit Park Zandvoort met zijn Shadow DN8 uit 1978.

Formule 1 kijken vanaf 20 euro

Een toegangskaart voor het driedaagse evenement, inclusief toegang tot het rennerskwartier waar de Formule 1-auto’s staan, kost slechts 40 euro in de voorverkoop. Een dagkaart kost maar 20 euro. Kinderen van vijf tot twaalf jaar en onder begeleiding mogen het evenement voor half geld bezoeken, de allerjongste racefans hebben gratis toegang.

U kunt uw kaarten bestellen via www.historicgrandprix.nl.