Historic Grand Prix Zandvoort laat zijspan-historie herleven met Camathias Cup

Historic Grand Prix Zandvoort laat zijspan-historie herleven met Camathias Cup

Circuit Zandvoort was decennialang het toneel van (inter)nationale zijspanraces. De Camathias Cup laat die tijden herleven tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort, op 31 augustus en 1 en 2 september.

Bezoekers van de Historic Grand Prix Zandvoort maakten vorig jaar voor de eerste keer kennis met de Camathias Cup. De spectaculaire klasse voor historische zijspanmotoren maakt dit jaar voor de tweede keer onderdeel uit van het programma. De klasse is vernoemd naar Florian Camathias, een legendarische zijspancoureur die in de jaren ’50 en ’60 vele successen boekte.

Kom langs!

De Camathias Cup kent twee klassen: tot 750 cc en boven 750 cc. De deelnemende zijspannen dateren van vóór 1973.

De organisatie verwacht circa 30 combinaties, afkomstig uit een groot deel van Europa. Aan de start verschijnen combinaties van merken als BMW, Moto Guzzi, Honda, Harley Davidson, Triumph en Ducati. Geen enkele zijspan is hetzelfde. Met andere woorden: de paddock van de Camathias Cup is uw bezoek meer dan waard. 

Legendes

Het deelnemersveld van de Camathias Cup telt enkele ware legendes. Neem bijvoorbeeld Chris Nickels. In 1965 begon hij als bakkenist. Samen met rijder Dennis Comley bouwde hij de ‘Komnik’ zijspan, aangedreven door de krachtbron van een Mini Cooper. Later nam Nickels zelf met succes het stuur in handen. Hij is de 70 inmiddels gepasseerd, maar dat weerhoudt hem er niet van om met dezelfde Komnik om de punten te strijden!

Bill Hodgkins

Een andere legende is Bill Hodgkins. Hij begon zijn carrière op de motorfiets, om in het begin van de jaren ’70 de overstap naar de zijspannen te maken. Met John Parkins als bakkenist werd hij in 1977 Brits kampioen. Tijdens de British GP op Silverstone eindigde hij met een vierde plaats net naast het podium. Ook bijzonder: Hodgkins is één van de zes zijspancoureurs die de TT race op het eiland Man met een gemiddelde van meer dan 100 mijl-per-uur aflegde.

Hodgkins is decennia later nog niks van zijn snelheid verloren. Sterker nog, hij is de regerend kampioen in de klasse tot 750 cc!

Toegang vanaf  € 17,50

Een dagkaart voor het duinterrein kost in de voorverkoop slechts € 17,50 (30 euro voor drie dagen). Het prijskaartje van een paddockkaart, inclusief toegang tot de hoofdtribune en het duinterrein, bedraagt in de voorverkoop 30 euro (dagkaart) en 50 euro (drie dagen). Kinderen tot 14 jaar hebben gratis toegang.