Historic Grand Prix Zandvoort laat onderdeel van geschiedenis Racing Team Holland herleven

Historic Grand Prix Zandvoort laat onderdeel van geschiedenis Racing Team Holland herleven

De Historic Grand Prix Zandvoort verwelkomde voor de eerste keer de klasse Classic Formula 3, voor Formule 3-auto’s uit de periode 1971-1984. Veel auto’s uit deze klasse hebben een bijzondere geschiedenis. Neem bijvoorbeeld de Ralt RT1 van Stephen Pegram, die dienstdeed als reserveauto van het fameuze Racing Team Holland.

Stephen Pegram had niet over belangstelling te klagen tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort. Veel toeschouwers spraken hem aan en maakten foto’s van zijn Ralt-RT1 Toyota uit 1976 in Racing Team Holland-kleuren. De auto wordt gesierd door de naam van Huub Rothengatter.

Het meer-dan-legendarische Racing Team Holland boekte in die periode successen met Rothengatter, Arie Luyendijk en Jan Lammers. RTH-coureur Lammers won in 1978 de Europese Formule 3-titel.

‘Tweedehandsje’

De eerste eigenaar van de Ralt RT1-Toyota was Patrick Bardinon, een Fransman die in 1976 geen aansprekende resultaten met de auto behaalde. “Hij verkocht de auto vervolgens aan Racing Team Holland”, weet Pegram. Het fameuze raceteam kocht dus een tweedehands Formule 3, iets wat in de huidige topklassen van de autosport ondenkbaar is.

Het Racing Team Holland gebruikte de Ralt in 1977 en 1978 als reserveauto. Pegram wil dolgraag weten of zijn auto destijds ook daadwerkelijk in races is ingezet. “Die informatie heb ik helaas nog niet boven tafel.”

 

Belgische autosportgeschiedenis

Na het Racing Team Holland ‘verhuisde’ de Ralt Formule 3 naar België. De Belgische coureur Marc Duez reed in 1978 zonder succes twee keer met de bolide. “In 1979 werd de auto bestuurd door Thierry Boutsen”, vervolgt Pegram. “Hij won meteen de eerste race van het Duits Formule 3  kampioenschap, op het circuit van Zolder.”

Boutsen groeide later uit tot een succesvolle Formule 1-coureur, die drie Grand Prix’ op zijn naam schreef. In 1983, 1984 en 1985 nam hij deel aan de Grand Prix van Nederland. “Ik heb ook een body in de kleuren waarmee Boutsen destijds reed, die gebruik ik als ik met mijn Formule 3-auto in België race”, vertelde Pegram lachend.

Tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort racete de Brit voor de eerste keer op Circuit Zandvoort. “De Historic Grand Prix Zandvoort is niet alleen een mooi evenement, het is voor mij ook bijzonder om met mijn auto op historische grond terug te keren.”