Historic Grand Prix Zandvoort laat Formule 1-motoren ouderwets brullen

Historic Grand Prix Zandvoort laat Formule 1-motoren ouderwets brullen

De Historic Grand Prix Zandvoort (31 augustus – 2 september) blikt terug op de Formule 1 Grand Prix-races op het circuit van Zandvoort. Veel auto’s uit het FIA Masters Historic Formula One Championship, voor Formule 1-bolides uit de jaren 1966 – 1985, hebben op het duinencircuit gestreden om de WK-punten!

De races van het FIA Masters Historic Formula One Championship zijn een feest van herkenning. Formule 1-auto’s van merken zoals Williams, Lotus, Arrows en Shadow zijn de hoofdrolspelers. Elke auto is uitgevoerd in de sponsorkleuren waarin ze enkele decennia geleden deelnamen aan het Formule 1-wereldkampioenschap. De ‘reversed grid’ zorgt voor extra spanning: de top acht uit de eerste race gaat in omgekeerde volgorde van start in de tweede race!

Legendes leven voort

Nick Padmore komt als klassementsaanvoerder van de klasse voor auto’s na 1978 naar Zandvoort. Hij bestuurt een Williams FW07C die in 1981 werd bemand door Carlos Reutemann. De Argentijn eindigde dat jaar als tweede in het eindklassement, mede dankzij twee Grand Prix-zeges.

Mark Hazell gaat ook met een Williams de strijd aan. Zijn Williams FW07B dateert van 1980, het jaar waarin Williams-coureur Alan Jones de wereldtitel won. Een jaar eerder won Jones onder meer de Grand Prix van Nederland met zijn Williams.

Jason Wright verschijnt aan de start met zijn Shadow DN8 uit 1978. Met dit model won Alan Jones in 1977 zijn eerste Grand Prix. Dat was tevens de eerste en enige zege van het Shadow Formule 1-team.

Unieke bolide

De Arrows A5 uit 1982 van Neil Glover is uniek. Arrows bouwde er destijds maar één van. Rijder Marc Surer kon er destijds geen potten mee breken.

Let ook op Gregory Thornton, hij leidt de tussenstand in de klasse voor Formule 1-bolides tot en met 1978 met zijn March 761 uit 1975.

Thomas Steinke komt in actie met zijn ex-Bruno Giacomelli Alfa Romeo 179 uit 1980. Giacomelli’s aansprekende resultaten in dat jaar bleven beperkt tot een poleposition.

30 Grand Prix’

Het circuit van Zandvoort was in de periode 1952 – 1985 30 keer het toneel van een Formule 1 Grand Prix die meetelde voor het wereldkampioenschap. Niki Lauda won in 1985 de laatste editie. Ook andere grote kampioenen zoals Alain Prost, Jim Clark, Jackie Stewart en Nelson Piquet zegevierden tijdens de Grand Prix van Nederland.

Toegang vanaf  € 17,50

Een dagkaart voor het duinterrein kost in de voorverkoop slechts € 17,50 (30 euro voor drie dagen). Het prijskaartje van een paddockkaart, inclusief toegang tot de hoofdtribune en het duinterrein, bedraagt in de voorverkoop 30 euro (dagkaart) en 50 euro (drie dagen). Kinderen tot 14 jaar hebben gratis toegang.

Voor wie de Historic Grand Prix Zandvoort op VIP-niveau wil beleven, is er de exclusieve Paddock Club.