Historic Grand Prix Zandvoort laat autosportgeschiedenis drie dagen herleven

Historic Grand Prix Zandvoort laat autosportgeschiedenis drie dagen herleven

Circuit Park Zandvoort staat op 28, 29 en 30 augustus in het teken van de snelste en mooiste historische raceklassen en tot de verbeelding sprekende racedemo’s. De Historic Grand Prix Zandvoort laat de tijden van de Formule 1-races op het circuit herleven en pakt onder meer uit met een veld van ruim 40 ‘Le Mans’ bolides. De Historic Grand Prix Zandvoort is tegelijkertijd heel laagdrempelig. De toegangsprijzen beginnen bij 20 euro en iedere bezoeker is meer dan welkom in het rennerskwartier om de auto’s van dichtbij te bekijken.

De Historic Grand Prix Zandvoort wordt weer een ‘ouderwets’ racefeest. Het FIA Masters Historic Formula One Championship komt in actie met circa 23 Formule 1-auto’s uit de jaren ’70 en ’80. De klassen Pre ’66 Grand Prix Cars en Pre ’61 Grand Prix Cars, met onder meer Formule 1-auto’s uit de jaren ’50 en ’60, zijn ook oude bekenden van de vaste bezoekers. Deze klassen rijden elk twee races.

Een andere publiekslieveling is het FIA Masters Historic Sports Car Championship. Deze zeer spectaculaire ‘Le Mans-klasse’ met sportscars uit de periode 1962-1974 komt met ruim 40 auto’s naar Circuit Park Zandvoort.

De historische raceklassen rijden in totaal 19 races. Mis zaterdagmiddag de race van de Gentlemen Drivers niet, met onder meer Giedo van der Garde en Tom Coronel in hun AC Cobra’s. Het NK GTTC en het NK HTGT zijn Nederlandse raceklassen voor toerwagens en GT’s met startvelden van bijna 60 auto’s!

De races van historische Formule 2-auto’s, de FIA Lurani Trophy voor Formule Junior en Historic Monoposto Racing bieden een fraai overzicht van de auto’s waarmee jonge talenten decennialang trachtten door te breken richting de Formule 1.

 

Fascinerend demoprogramma

De Historic Grand Prix Zandvoort omvat dit jaar weer een aantal speciale demo’s. Freddie Hunt, de zoon van James Hunt, bestuurt een Hesketh Formule 1-auto ter nagedachtenis aan de bijzondere overwinning van zijn vader tijdens de Grand Prix van Nederland van 1975. Er staan ook even snelle als luidruchtige demo’s met Formule 1-auto’s uit de periode 1982 – 2002 op het programma. In actie komen onder meer de Benetton B192 van Michael Schumacher en de Arrows A18 van Damon Hill. BMW Classic komt met een collectie prachtige museumstukken naar Circuit Park Zandvoort. De Brabham BMW BT52 Formule 1 waarmee Nelson Piquet in 1983 wereldkampioen werd, wordt statisch getoond. De overige negen auto’s gaan het circuit op voor enkele high speed demoronden. Denk bijvoorbeeld aan de BMW V12 LMR, waarmee BMW in 1999 de 24 uren van Le Mans won.

201508232 HGP

De Golden 50cc Racing Riders en Golden 125cc Racing Riders laten de tijden herleven waarin Nederlandse motorcoureurs tot de wereldtop behoorden.

Breng ook een bezoek aan het Porsche-dorp in het rennerskwartier. Hier staat onder meer de Porsche 917K waarmee Gijs van Lennep in 1971 de 24 uren van Le Mans won. Van Lennep geeft u graag een handtekening.

Vergeet tot slot de parade van deelnemers aan de Historic Grand Prix Zandvoort door het centrum van Zandvoort niet. Deze bijzondere ‘demo’ begint zaterdagavond rond zeven uur.

22apr11-250

Veiling Tudor chronograaf

Gassan Diamonds veilt tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort een exclusieve Tudor Heritage Chrono chronograaf. De opbrengst is voor Het Lymph&Co fonds, opgezet door Bernhard van Oranje, dat geld inzamelt voor onderzoek naar de behandeling van lymfklierkanker. Bieden kan op vrijdag 28 augustus, rond 18.00 uur tijdens de Friday Afternoon Lounge in de Paddock Club.

Toegang en parkeren

De Historic Grand Prix Zandvoort verwacht tienduizenden bezoekers. U kunt onder meer parkeren op Parking Zuid (Ingenieur Friedhoffplein 15) en vervolgens in de gratis shuttlebus stappen. De shuttle stopt ook bij de Classic Car Parking, voor auto’s met een bouwjaar tot 1986, op de boulevard tussen het Holland Casino en het Palace Hotel. Veel bezoekers komen met de trein, Circuit Park Zandvoort ligt immers vlakbij het NS-station.

De toegangsprijzen zijn ook ‘historisch’. In de voorverkoop kost een dagkaart slechts 20 euro en een driedaagse toegangskaart 40 euro, inclusief toegang tot het rennerskwartier. Kinderen van 5 tot 12 jaar onder begeleiding hebben voor half geld toegang, voor de allerjongsten is het evenement gratis. Bestel uw kaarten op www.historicgrandprix.nl.

Historic Grand Prix Zandvoort