Historic Grand Prix Zandvoort in de ban van unieke Porsche racedemo’s

Historic Grand Prix Zandvoort in de ban van unieke Porsche racedemo’s

Porsche verwent de toeschouwers van de Historic Grand Prix Zandvoort met de komst van bijzondere raceauto’s uit het Porsche museum. Een Porsche 917, 917/30 en 956 komen zaterdag en zondag in actie op het circuit, bestuurd door onder anderen Gijs van Lennep en Jan Lammers. Traditiegetrouw pakt Porsche ook weer groot uit met het ‘Porsche-dorp’ in het rennerskwartier. Hier staan onder meer de Porsche 935/78 ‘Moby Dick’ en een Porsche 911 GT1. Mis het niet, op 2, 3 en 4 september op Circuit Park Zandvoort!

Het Porsche museum in Stuttgart stelt sporadisch enkele onvervangbare raceauto’s beschikbaar voor demo’s tijdens internationaal aansprekende evenementen. Pon Porsche Import, officieel partner van de Historic Grand Prix Zandvoort, kondigt met trots aan dat het museum dit jaar naar Zandvoort komt met een selectie echte raceklassiekers. Het demoprogramma van de Historic Grand Prix Zandvoort is hiermee wederom verzekerd van prachtige en spraakmakende racebolides.

Legenden in actie
De Porsche 917 behoort tot de bekendste race-iconen uit de autosportgeschiedenis. Gijs van Lennep won in 1971 samen met Dr. Helmut Marko de 24 Uur van Le Mans, ‘zijn’ winnende Porsche 917 werd vorig jaar op de Porsche-stand tentoongesteld. Dit jaar verzorgt Van Lennep een demo met een andere Porsche 917 uit de Porsche-collectie, uitgevoerd in de beroemde Gulf-kleurstelling.
De Porsche 917/30 uit 1973 laat Circuit Park Zandvoort ook op zijn grondvesten trillen. De slotouverture van de Porsche 917, met 1.100 pk in racetrim en nog veel meer vermogen tijdens de kwalificatiesessies, was oppermachtig in het Noord-Amerikaanse Can-Am kampioenschap.
De Porsche 956 was in de eerste helft van de jaren ’80 een klasse apart. De Groep C-bolide won bijvoorbeeld vier keer op rij de 24 Uur van Le Mans. Tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort bestuurt Jan Lammers een Porsche 956 in de overbekende Rothmans-kleuren. Lammers was in de jaren 1983 – 1985 succesvol met een Porsche 956, met onder meer een zege tijdens de 1000 km van Brands Hatch in 1984.

Porsche-stand in racesfeer
Bezoekers die via de hoofdingang van Circuit Park Zandvoort door de tunnel naar het rennerskwartier lopen, kunnen de stand van Porsche niet missen. Daar is veel te zien en te beleven. Uiteraard worden hier de historische racemodellen getoond en vinden er handtekeningensessies met onder meer Gijs van Lennep en Jan Lammers plaats.
Porsche toont op de stand de meer dan 800 pk sterke Porsche 935/78 die dankzij zijn bijzondere vorm bekendstaat als ‘Moby Dick’. Het Porsche-dorp omvat ook een Porsche 911 GT1 uit 1998. In dat jaar boekte Porsche met dit model een dubbelzege tijdens de 24 Uur van Le Mans.

Pitboxen
De racesfeer wordt versterkt door de klassiek ingerichte pitboxen, die de trouwe bezoekers kennen van vorig jaar. Hier werken raceteams aan hun Porsches, waaronder diverse 911’s.
Nieuw dit jaar is de spannende en avontuurlijke Porsche Escape Room. ‘Ontsnappen’ kan alleen door het ontrafelen van puzzels en raadsels over Porsche en het oplossen van opdrachten.
Vergeet niet om de Porsche parking naast de hoofdtribune te bezoeken. De genodigden van Porsche stellen hier een overzicht samen van enkele decennia Porsche modelgeschiedenis.