Historic Grand Prix Zandvoort in de ban van prachtige demo BMW Classic

Historic Grand Prix Zandvoort in de ban van prachtige demo BMW Classic

BMW Group Classic presenteert een tiental bijzondere raceauto’s tijdens het demoprogramma van de Historic Grand Prix Zandvoort. De zonder uitzondering succesvolle raceauto’s worden op vrijdag 28, zaterdag 29 en zondag 30 augustus op Circuit Park Zandvoort bestuurd door Nederlandse en buitenlandse racecoryfeeën met BMW genen. Bezoek de Historic Grand Prix Zandvoort dus drie dagen lang.

Diverse BMW raceauto’s komen in actie tijdens de BMW High Speed Demo Laps. Denk bijvoorbeeld aan de BMW V12 LMR, waarmee BMW in 1999 de 24 uren van Le Mans won. Steve Soper was onderdeel van het team dat met de tweede BMW als vijfde algemeen eindigde. De BMW coryfee verzorgt de demo tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort.

201508232 HGP

BMW was ook zeer succesvol in de Formule 2 in de tijd dat de klasse de onbetwiste opstapklasse naar de Formule 1 was. In 1978 was het BMW Junior Team onverslaanbaar met de March-BMW 782. Bruno Giacomelli werd met overmacht Europees kampioen. Marc Surer, die een jaar later als BMW Junior rijder de Europese Formule 2-titel won, geeft de March-BMW 782 samen met Jan Lammers de sporen.

Een andere hoofdrolspeler in de BMW autosportgeschiedenis is de Brabham BMW BT52, waarmee Nelson Piquet in 1983 de eerste wereldtitel met een Formule 1-auto voorzien van een turbomotor won. De BMW Turbo krachtbron won in 1983 vier Grand Prix’, in totaal was BMW negen keer succesvol in de Formule 1. BMW toont de auto statisch.

BMW M1 Procar

In 1979 en 1980 werd het BMW M1 Procar kampioenschap verreden tijdens het voorprogramma van Formule 1 Grand Prix’, onder meer op het circuit van Zandvoort. Formule 1-rijders van het kaliber Nelson Piquet, Niki Lauda, Alan Jones en Jan Lammers kruisten de degens met onder meer Toine Hezemans en Michael Bleekemolen. Lammers en Bleekemolen laten deze tijden herleven met een bijzondere demo.

BMW is zeer succesvol in de DTM. Niet alleen nu (BMW stelde dit jaar de eerste zeven posities veilig in de DTM-race op Circuit Park Zandvoort) maar ook vroeger. Denk aan de iconische eerste editie van de BMW M3, de E30. Deze DTM-kampioen zal niet ontbreken tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort.

De BMW 635 CSi is eveneens een succesnummer. Naast de titel in het Europees toerwagenkampioenschap won de BMW 635 CSi vele races waaronder de 24 uren van Spa-Francorchamps en de Nürburgring. Onder meer BMW-legende Harald Grohs bestuurt de auto. Hij komt ook in actie met de modernste racer die BMW meeneemt naar Circuit Park Zandvoort: een BMW E92 M3 GT2 die in 2011 in zijn klasse op het podium eindigde van de 24 uren van Le Mans.

201508233 HGP

Adrian van Hooydonk

Niemand minder dan BMW topontwerper Adrian van Hooydonk toont zijn eigen BMW 1800 TI/SA. Van Hooydonk kan tijdens zijn demoronden onder meer genieten van het prachtige ontwerp van de Chevron BMW B21. De ranke sportscar vierde successen in het begin van de jaren ’70, onder meer in handen van Toine Hezemans die ruim 40 jaar later weer achter het stuur van de tweeliter sportscar plaatsneemt.

Een BMW 2002 en een drietal succesvolle BMW racemotorfietsen completeren de BMW High Speed Demo Laps.

Met een toegangskaart voor drie dagen (40 euro in de voorverkoop) mist u niets. Bestel uw kaarten op www.historicgrandprix.nl.