Historic Grand Prix Zandvoort haalt met 1.000 cc Formule 3 prachtige autosportherinneringen op

Historic Grand Prix Zandvoort haalt met 1.000 cc Formule 3 prachtige autosportherinneringen op

De Historic Grand Prix Zandvoort presenteert op 1, 2 en 3 september een overzicht van de beste nationale en internationale historische raceklassen. De klasse 1.000 cc Formule 3 (1964 – 1970) neemt een bijzondere plaats in. Een halve eeuw nadat mannen als Jackie Stewart, James Hunt en Niki Lauda met hun Formule 3-bolides op het circuit van Zandvoort raceten, houdt een 30-tal ‘screamers’ de herinneringen aan de klasse levend.

In de jaren 1964 – 1970 was de 1.000 cc Formule 3 de ultieme opstapklasse voor talentvolle coureurs. Dat blijkt overduidelijk bij het doorbladeren van de uitslagen van de Formule 3-races op het circuit van Zandvoort uit die jaren. Jackie Stewart won hier in 1964, toen al uitkomend voor het team van Ken Tyrrell waarmee hij later grote Formule 1-successen behaalde. Niki Lauda, James Hunt, Jacky Ickx, Clay Regazzoni , Gijs van Lennep en Rob Slotemaker behoorden ook tot de deelnemers aan de 1.000 cc Formule 3-races op het circuit van Zandvoort. Samen met onder meer Emerson Fittipaldi zijn zij voorbeelden van coureurs die via de eenliter Formule 3 uitgroeiden tot legendes.

‘Wonderful’

Vorig jaar debuteerde de historische 1.000 cc Formule 3 klasse tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort. Na afloop van de beide races was Keith Messer, deelnemer en tevens medeoprichter van de 1000cc F3 Historic Racing Association, zeer tevreden. “Iedereen die ik heb gesproken, vindt dit een fantastisch evenement. De ambiance is perfect en we voelen ons hier welkom. Het circuit is ‘wonderful’, dat geldt ook voor de toeschouwers. We vinden het leuk dat het publiek erg enthousiast is en, meer dan tijdens andere evenementen, over best wel veel autosportkennis beschikt.” Het mag duidelijk zijn: de klasse is blij dat ze dit jaar weer van de partij is. De serie rekent op circa 30 auto’s.

Mooie historie

Elke auto in het startveld heeft een bijzonder verleden. De Tecno F3 van Thierry Gallo springt er wel uit. Volgens de overlevering is deze auto bestuurd door onder meer de latere Formule 1-sterren Clay Regazzoni en Ronnie Peterson en tweevoudig Le Mans-winnaar Jean-Pierre Jaussaud.
Peterson en Kurt Ahrens, de winnaar van de 1.000 cc Formule 3-race op het circuit van Zandvoort in 1965, raceten met de Brabham BT18 die nu wordt ingezet door Ferdinand Gustafson. De Lotus 41 van Barry Sewell is de voormalige raceauto van Derek Bell, vijfvoudig Le Mans-winnaar.

Toegang vanaf 15 euro

Een dagkaart voor het duinterrein kost in de voorverkoop slechts 15 euro (25 euro voor drie dagen). Het prijskaartje van een paddockkaart, inclusief toegang tot de hoofdtribune, bedraagt in de voorverkoop 25 euro (dagkaart) en 45 euro (drie dagen). Kinderen van 5 tot 12 jaar krijgen 50% korting, de jongste kinderen hebben gratis toegang.