Historic Grand Prix Zandvoort haalt herinneringen op aan Formule 1-helden

Historic Grand Prix Zandvoort haalt herinneringen op aan Formule 1-helden

Het circuit van Zandvoort was in de jaren 1952 – 1985 in totaal 30 keer het toneel van de Grand Prix van Nederland. De Formule 1-coureurs uit die tijd vochten op het duinencircuit heroïsche duels uit. Tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort komen traditioneel Formule 1-bolides van de helden van vroeger in actie.

Carlos Reutemann behoorde tot de meest succesvolle Formule 1-coureurs uit de jaren ’70 en het begin van de jaren ’80. Hij schreef twaalf Grand Prix-races op zijn naam en eindigde vier keer in de top drie van het Formule 1 eindklassement. Met twee vierde plaatsen, in 1975 en 1980, greep hij op het circuit van Zandvoort net naast het podium. Jamie Constable houdt de herinnering aan de Argentijnse coureur hoog met zijn Brabham BT37 uit 1972.

Formule 1-coureur Derek Daly eindigde in de periode 1978 – 1982 acht keer in de punten, met twee vierde plaatsen als beste resultaten. In 1982 werd hij tijdens de Grand Prix van Nederland als vijfde geklasseerd met zijn Williams. Daly begon zijn carrière in de achterhoede, achter het stuur van de totaal niet competitieve Hesketh 308E. Deze auto is nu in handen van Michel Baudoin, een trouwe deelnemer aan de Historic Grand Prix Zandvoort.

Ronnie Peterson was in zijn element op het circuit van Zandvoort. Tijdens zijn Formule 1-carrière vertrok hij twee keer van poleposition tijdens de Grand Prix van Nederland, in 1978 eindigde hij als tweede. De Zweed reed twee keer de snelste raceronde op Zandvoortse bodem.

Andrew Beaumont ging tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort van start met zijn ex-Peterson Lotus 76/1.

Riccardo Patrese reed maar liefst 256 Grand Prix’, waaronder negen keer de Grand Prix van Nederland. De Italiaan was niet succesvol op het duinencircuit; de zesvoudig Grand Prix-winnaar eindigde elke keer buiten de punten. Jason Wright kwam tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort in actie met de Shadow DN8 waarmee Patrese in 1977 in de Formule 1 debuteerde.