Historic Grand Prix Zandvoort gedenkt Grand Prix 1975-zege James Hunt met demo’s zoon Freddie

Historic Grand Prix Zandvoort gedenkt Grand Prix 1975-zege James Hunt met demo’s zoon Freddie

De Grand Prix van Nederland van 1975 leverde een zeer verrassende winnaar op. James Hunt won op het circuit van Zandvoort zijn eerste Formule 1-race en tekende ook voor de eerste en tevens enige zege van zijn team Hesketh. De Historic Grand Prix Zandvoort blikt terug op die gedenkwaardige dag met demonstraties van James’ zoon Freddie, uiteraard met een Hesketh Formule 1-auto. De Historic Grand Zandvoort vindt plaats op 28, 29 en 30 augustus.

Op 22 juni 1975 was Niki Lauda de grote favoriet voor de zege tijdens de Grand Prix van Nederland. De Ferrari-coureur had de drie voorgaande Grand Prix’ gewonnen en vertrok op het circuit van Zandvoort vanaf poleposition. Het liep echter anders. James Hunt dook tijdens de race als eerste de pits in om de regenbanden van zijn Hesketh om te ruilen voor slicks. Dat bleek een gouden zet. Hunt was sneller dan de rest van het veld en nam de koppositie in. Hij stond rondenlang onder zware druk van Lauda, maar gaf de race niet meer uit handen en won.

Razend enthousiast

40 jaar later herdenkt Freddie Hunt de eerste en bijzondere Grand Prix-zege van zijn vader. Freddie geeft op zaterdag 29 en zondag 30 augustus een demonstratie met een Hesketh 308C, het model waarmee zijn vader in 1975 de Grand Prix-races van Italië en Amerika reed. Freddie is razend enthousiast. “Het is voor mij heel bijzonder om 40 jaar na dato op Circuit Park Zandvoort met een Hesketh te mogen rijden. Het is een unieke kans en ik kijk er heel erg naar uit. Ik heb het circuit al op de racesimulator ‘gereden’ en het ziet er geweldig uit. Really cool.”

Freddie Hunt heeft dit jaar zijn rentree gemaakt als autocoureur. “Mijn uiteindelijke doel is deelname aan de 24 uren van Le Mans.”

Racen en feesten

Het Hesketh team was op z’n zachtst gezegd onconventioneel. Het team van Lord Hesketh debuteerde in 1973 samen met Hunt in de Formule 1. Het team, gefinancierd met het familiekapitaal van Hesketh, was geen grijze muis. Plezier maken hoorde er onlosmakelijk bij, met champagne en fraaie dames. 1975 werd een succesvol seizoen voor Hesketh en Hunt, met naast de zege op het circuit van Zandvoort nog drie tweede plaatsen. Aan het eind van het jaar was het voorbij. Lord Hesketh zag de bodem van de geldkist verschijnen en verkocht het team. James Hunt verhuisde naar McLaren en won in 1976 de wereldtitel.

Hunt nam in 1979 afscheid van de Formule 1. Hij won in totaal tien Grand Prix’. Hunt was zeer succesvol op het circuit van Zandvoort. In 1973 eindigde hij op het duinencircuit voor de eerste keer op het Formule 1-podium (derde). Naast zijn zege in 1975 won hij ook, op zijn verjaardag op 29 augustus, in 1976.

James Hunt overleed in 1993, op 45-jarige leeftijd, aan een hartaanval. Zijn zoon Freddie was toen bijna zes jaar.

Toegang vanaf 20 euro

In de voorverkoop kost een toegangskaart voor drie dagen, inclusief toegang tot het rennerskwartier, slechts 40 euro. Een dagkaart kost 20 euro. Kinderen onder begeleiding krijgen 50% korting (5-12 jaar) of, voor de allerjongsten, gratis toegang.

U kunt uw kaarten bestellen via www.historicgrandprix.nl.