Historic Grand Prix Zandvoort gaat ver terug in de tijd met 500 cc Formule 3 en FIA Lurani Trophy

Historic Grand Prix Zandvoort gaat ver terug in de tijd met 500 cc Formule 3 en FIA Lurani Trophy

De geschiedenis van Circuit Zandvoort herleeft tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort, op 31 augustus en 1 en 2 september. Twee mooie voorbeelden zijn de 500 cc Formule 3 en de FIA Lurani Trophy, die terugblikken op formulewagenraces in de jaren ’50 en ’60. Deze klassen hebben een hele generatie Formule 1-coureurs voortgebracht!

De Historic Grand Prix Zandvoort doet veel bezoekers een groot plezier met de terugkeer van de 500 cc Formule 3. In 2014 en 2016 behoorde de klasse tot de grote publiekslievelingen. De races herinneren aan de beginperiode van het circuit van Zandvoort. In 1949 vond hier al een internationale 500 cc Formule 3-race plaats, in 1952 reed de klasse zelfs in het voorprogramma van de Formule 1 Grand Prix. Niemand minder dan Stirling Moss won beide keren.

De klasse verwacht op 31 augustus en 1 en 2 september met 20 auto’s van start te gaan.

Debuut 70 jaar te laat

De Groningse broers Larkens bouwden eind jaren ’40 hun eigen Larkens Formule 3. In 1949 kreeg het project aandacht in de autosportmedia. De Larkens heeft nooit geracet, maar wel gereden. De formuleauto kreeg een kenteken en mocht de openbare weg op!

Nu, bijna 70 jaar later, maakt de Larkens zijn racedebuut. Dat is te danken aan Mike Doodeman, die de unieke auto op het spoor kwam en raceklaar maakte. Tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort rijdt hij zijn eerste races met zijn meer-dan-bijzondere Larkens.

Hattrick?

In de voorhoede van het veld is Brian Jolliffe ‘the man to beat’. Na zeges in 2014 en 2016 gaat hij dit jaar voor de hattrick met zijn Cooper Mk9 uit 1955. Als het hem lukt om de race op zondag winnend af te sluiten, krijgt hij de felbegeerde Chopard Historic Grand Prix Zandvoort ‘winners edition’ uitgereikt. Dat wordt dan al zijn derde ‘winners edition’ horloge!

Autosport-icoon

In 1958 volgde de Formule Junior de 500 cc Formule 3 op als kraamkamer van Formule 1-talenten. De bloeiperiode van de Formule Junior duurde tot en met 1963; in de jaren 1961 – 1963 maakte het circuit van Zandvoort deel uit van de Formule Junior-racekalender.

De FIA Lurani Trophy laat prachtig de technische vooruitgang in de autosport zien. De oudste auto’s hebben de motor voorin en trommelremmen, de latere exemplaren hebben een achterin geplaatste krachtbron en schijfremmen.

Groot startveld

In het jaar dat de Formule Junior 60 jaar bestaat, is de FIA Lurani Trophy enorm populair. Niet alleen het publiek geniet van het even mooie als afwisselende startveld en de spannende duels om de zeges. Ook de deelnemers hebben er  zin in: de inschrijflijst voor de Historic Grand Prix Zandvoort telt 34 deelnemers!

Manfredo Rossi di Montelera is de favoriet voor de zege. De Italiaan won al drie keer tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort met zijn Lotus 22 uit 1963.

Toegang vanaf  € 17,50

Een dagkaart voor het duinterrein kost in de voorverkoop slechts € 17,50 (30 euro voor drie dagen). Het prijskaartje van een paddockkaart, inclusief toegang tot de hoofdtribune en het duinterrein, bedraagt in de voorverkoop 30 euro (dagkaart) en 50 euro (drie dagen). Kinderen tot 14 jaar hebben gratis toegang.