Historic Grand Prix Zandvoort evenement vol prachtige historie

Historic Grand Prix Zandvoort evenement vol prachtige historie

De auto’s zijn de hoofdrolspelers tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort. Veel raceauto’s hebben een bijzondere geschiedenis. Bezoekers die door het rennerskwartier wandelen, kunnen zomaar oog in oog staan met beroemde auto’s. Neem bijvoorbeeld de Talbot 105 uit 1931 van Chris Lunn.

De Historic Grand Prix Zandvoort werd dit jaar verblijd met het eerste optreden van de Pre-War Sports Cars. De raceklasse kwam met een prachtig startveld, met auto’s uit de jaren ’20 en ’30, naar Circuit Park Zandvoort.

Een opvallende auto in het startveld was de Talbot 105 uit 1931 van Chris Lunn.

Deze auto eindigde onder meer als derde algemeen en als klassewinnaar tijdens de 24 Uur van Le Mans in 1931. De Talbot maakte onderdeel uit van het team van de preparatiespecialisten Arthur Fox en Charles Nicholl. Ongelofelijk maar waar: de vier Talbot 105 Fox & Nicholl Team Cars met het kenteken GO 51 tot en met GO 54 bestaan, 85 jaar later, allemaal nog. Ze worden ook nog gebruikt waarvoor ze zijn ontwikkeld: racen. ‘GO 53’ is de auto van Lunn, ‘GO 51’ is in handen van de trouwe en enthousiaste Historic Grand Prix Zandvoort-deelnemer Adrian van der Kroft.

Geslaagde kennismaking

Chris Lunn is ruim tien jaar de trotse eigenaar van zijn Talbot 105. Zijn eerste deelname aan de Historic Grand Prix Zandvoort was tevens zijn eerste kennismaking met het Zandvoortse circuit. Na afloop keek hij terug op een ‘fantastisch weekend’, zoals hij het samenvatte. “Ik heb het erg naar mijn zin gehad, dat geldt ook voor de overige deelnemers aan de Pre-War Sports Cars. Iedereen loopt met een grote glimlach op zijn gezicht. Het circuit vind ik moeilijk, maar mooi. Ik zou zeggen: tot de volgende keer!”

mille-miglia-1931

‘Bedrog’ in de autosport, meer dan 80 jaar geleden. De Talbot 105 Team Car met kenteken GO 51 was ingeschreven voor de Mille Miglia van 1932, uiteindelijk stuurde het team de ‘GO 53’ naar Italië. Hoe los je dat op? Eenvoudig: de auto die nu eigendom is van Chris Lunn werd simpelweg voorzien van het kenteken GO 51.

De Mille Miglia leek lange tijd een succes te worden. Na 900 mijl, dus met nog maar 100 mijl te gaan, lag de auto op de vierde plaats. Door een crash kwam de equipe uiteindelijk niet verder dan de 25ste positie.

Zandvoort 2-4.09.2016. Historic Grand Prix Photo:©Essayprodukties.nl