Historic Grand Prix Zandvoort eert Formule 1-legende Juan Manuel Fangio met bijzondere demo

Historic Grand Prix Zandvoort eert Formule 1-legende Juan Manuel Fangio met bijzondere demo

De Historic Grand Prix Zandvoort laat van 31 augustus tot en met 2 september tientallen jaren autosportgeschiedenis herleven. Het demoprogramma haalt dit jaar onder meer herinneringen op aan vijfvoudig wereldkampioen Formule 1 Juan Manuel Fangio. De Maserati 4 CLT Grand Prix-auto waarmee Fangio in 1950 deelnam aan de Grote Prijs van Nederland, staat 68 jaar later wederom in het middelpunt van de belangstelling.

Op 23 juli 1950 vond op het circuit van Zandvoort de Grote Prijs van Nederland plaats. Scuderia Achille Varzi schreef twee Maserati’s 4CLT uit 1948 in voor Juan Manuel Fangio en José Froilán González. De beide Argentijnen begonnen de race vanaf de eerste startrij. González eindigde als zevende, Fangio viel uit.

De ex-Fangio Maserati 4CLT/48 is na vele omzwervingen in Nederland beland. Ton Blankvoort is de trotse eigenaar van de Grand Prix-auto, die in originele staat verkeert. Hij zal op 31 augustus en 1 en 2 september de tijden van de Grote Prijs van Nederland 1950 doen herleven!

Grand-Prix zege 1955

De Grote Prijs van Nederland in 1950 telde niet mee voor het wereldkampioenschap Formule 1. Met deze race liet de organisatie wel zien klaar te zijn voor de WK-status. Dat resulteerde in 1952 in de eerste van uiteindelijk 30 Grand Prix-races die meetelden voor de wereldtitel.

Juan Manuel Fangio won in 1955 de Grand Prix van Nederland, achter het stuur van een Mercedes Formule 1. Na een race van maar liefst 100 ronden had hij op de finish een voorsprong van slechts 0,3 seconde op zijn teamgenoot Stirling Moss.

Fangio groeide uit tot één van de meest succesvolle Formule 1-coureurs aller tijden. Hij won vijf wereldtitels en 24 Grand Prix-races.

Bijzondere geschiedenis

De Maserati 4CLT/48 van Ton Blankvoort heeft een bijzondere geschiedenis achter de rug. De Grand Prix-auto werd in 1948 gekocht door de Argentijnse automobielclub. In 1949 en 1950 werd de Maserati bestuurd door meerdere coureurs, waaronder Fangio en José Froilán González die in 1953 met een andere Maserati als derde eindigde in de Grand Prix van Nederland.

Toegang vanaf  € 17,50

Een dagkaart voor het duinterrein kost in de voorverkoop slechts € 17,50 (30 euro voor drie dagen). Het prijskaartje van een paddockkaart, inclusief toegang tot de hoofdtribune en duinterrein, bedraagt in de voorverkoop 30 euro (dagkaart) en 50 euro (drie dagen). Kinderen tot 14 jaar hebben gratis toegang.