Historic Grand Prix Zandvoort eerbetoon aan prachtige geschiedenis Circuit Park Zandvoort

Historic Grand Prix Zandvoort eerbetoon aan prachtige geschiedenis Circuit Park Zandvoort

“De Historic Grand Prix Zandvoort is het mooiste evenement op onze kalender”, vindt circuiteigenaar Bernhard van Oranje. “Het verwijst naar de basis, het DNA van het circuit: onze geschiedenis.”
Bernhard van Oranje en Erik Weijers (Circuit Park Zandvoort) en Kees Kooij (Historische Auto Ren Club) blikken terug op het eerste lustrum van het driedaagse race- en demo-feest.

“Het was weer geweldig”, vat circuit-COO Erik Weijers het evenement samen. “De 1.000 cc Formule 3 en de Pre-War Sports Cars maakten hun Historic Grand Prix Zandvoort-debuut. Dat is van de zijde van de deelnemers, de toeschouwers en de organisatie goed bevallen.”
Weijers is ook vol lof over de wijze waarop Porsche en BMW hebben uitgepakt, met fraaie presentaties in het rennerskwartier en demo’s van meer-dan-bijzondere raceauto’s. “BMW koos voor de viering van ‘100 jaar BMW’ en ’50 jaar BMW 2002’ voor de Historic Grand Prix Zandvoort. De racehistorie van Circuit Park Zandvoort, gecombineerd met de status van het evenement, maakte dit mogelijk.”

Toegankelijk evenement

HARC-voorzitter Kees Kooij kijkt eveneens met een tevreden gevoel terug. “Ik heb drie dagen lang met heel veel mensen gesproken. Alles wat ik hoorde, was positief.” De internationale raceklassen en prachtige demo’s vormden samen een topprogramma. Maar dat is niet de volledige verklaring voor het succes. De sfeer was, traditioneel, goed. “Daarnaast is het evenement heel toegankelijk”, vult Bernhard van Oranje aan. “De bezoekers kunnen vlakbij de auto’s komen. Dat zorgt er mede voor dat de harten van de echte petrolheads sneller gaan kloppen van de Historic Grand Prix Zandvoort.”

Herinneringen ophalen

Het evenement trekt sowieso bovenmatig veel toeschouwers met veel kennis van- en liefde voor de autosport. “De rijders vinden het leuk dat het publiek zo enthousiast en geïnteresseerd is”, merkte Weijers drie dagen lang. “Ik vind het ook leuk dat er spontaan herinneringen aan vroeger naar boven kwamen. Ik heb weer veel mooie en bijzondere verhalen gehoord.”
Kees Kooij ontmoette bezoekers die het evenement voor de eerste keer bezochten en genoten. “De Historic Grand Prix Zandvoort spreekt ook mensen aan die nooit naar het circuit komen, maar die nu volop genieten van de sfeer, al die prachtige auto’s en échte racegeluiden.”

Terug in de tijd

De parade door de straten van Zandvoort is niet alleen een leuk en gezellig programmaonderdeel, dat erg wordt gewaardeerd door de deelnemers en het publiek. Met de parade wordt tevens teruggeblikt op de geschiedenis van het circuit van Zandvoort, toen de Formule 1-auto’s en andere raceauto’s over de straat naar hun sleutel- en nachtverblijf in het dorp reden. Een tevreden Weijers: “Langs het parcours was het drukker dan andere jaren. De middenstand deed goede zaken. Ik heb alleen maar blije gezichten gezien.”

Op naar 2017

Tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort werden al de eerste contacten gelegd voor de editie van volgend jaar. Kooij: “Er hebben zich nu al raceklassen aangemeld voor volgend jaar. We hebben ideeën genoeg, die we de komende maanden gaan uitwerken. Het streven is om er volgend jaar wederom een nog mooier evenement van te maken.”