Historic Grand Prix Zandvoort doet toeschouwers groot plezier met ‘gillende’ Formule 1-demo’s

Historic Grand Prix Zandvoort doet toeschouwers groot plezier met ‘gillende’ Formule 1-demo’s

De Historic Grand Prix Zandvoort blikt elk jaar, met races en demo’s, terug op het Grand Prix-verleden van Circuit Zandvoort. In de periode 1952 – 1985 was het circuit van Zandvoort 30 keer het toneel van de Grand Prix van Nederland. De fans konden dit jaar niet alleen genieten van de Formule 1-demo’s van vaste gast The FORCE, maar ook van enkele unieke Lotus Formule 1-bolides.

De Historic Grand Prix Zandvoort is een zeer afwisselend evenement, dat meer dan een halve eeuw racegeschiedenis omvat. Tijdens de races en demo’s zijn de GT’s, toerwagens, sportprototypes, pre-war sportscars en formuleauto’s de sterren. De Formule 1-demo’s nemen tijdens elke editie van de Historic Grand Prix Zandvoort een bijzondere plaats in.

Succesnummer: Lotus 49B

De Lotus 49B is de doorontwikkeling van de Lotus 49, de auto die tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort een hoofdrol vervulde. In 1967 won Jim Clark de Grand Prix van Nederland met zijn gloednieuwe Lotus 49, voorzien van de eveneens debuterende Ford Cosworth krachtbron. Die motor groeide tot het begin van de jaren ’80 uit tot meer dan legende.

De Lotus 49B laat mooi zien hoe de Formule 1 in hele korte tijd een enorme verandering doormaakte. De prachtig ranke Lotus 49 maakte plaats voor de 49B, voorzien van een voor- en achtervleugel. Bovendien deed sponsoring zijn intrede in de autosport en werd de Lotus 49B uitgevoerd in de kleuren van sponsor Gold Leaf. In 1968 werd Graham Hill wereldkampioen Formule 1 met zijn Lotus 49B, Lotus won de constructeurstitel.

Succesnummer: Lotus 72

De ex-Jochen Rindt Lotus 72 Formule 1 kwam ook in actie tijdens de Formule 1-demo’s. Rindt won in 1970 onder meer de Grand Prix van Nederland en werd aan het einde van het seizoen uitgeroepen tot wereldkampioen. In 1972 won Emerson Fittipaldi de wereldtitel met zijn Lotus 72D. Na 1970 en 1972 stelde Lotus in 1973 bovendien voor de derde keer de wereldtitel bij de constructeurs veilig met dit uitzonderlijk succesvolle model.

Succesnummer: Benetton B192

De Benetton B192 van Lorina McLaughlin is inmiddels een bekende verschijning tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort. De ‘first lady’ van The FORCE, een enthousiast gezelschap Formule 1-rijders, bestuurt de auto waarmee Michael Schumacher in 1992 successen boekte. Schumacher won in dat jaar zijn eerste Grand Prix en eindigde op de derde plaats in het Formule 1 eindklassement.