Historic Grand Prix Zandvoort brengt ode aan autosportsuccessen DAF

Historic Grand Prix Zandvoort brengt ode aan autosportsuccessen DAF

De Historic Grand Prix Zandvoort blikt terug op de rijke autosportgeschiedenis van het oer-Hollandse DAF. DAF was succesvol in vele takken van autosport. Op 31 augustus en 1 en 2 september toont het DAF Museum een aantal succesnummers, van een DAF Formule 3 tot een DAF Dakar-truck!

DAF Formule 3

DAF was in de jaren 1965 – 1968 actief in de zeer competitieve Formule 3, met onder meer Rob Slotemaker en Gijs van Lennep als coureurs. DAF koos voor diverse chassis’, voorzien van de unieke DAF Variomatic en een Ford Cosworth-krachtbron.

In 1967 won Gijs van Lennep de race op het Zweedse vliegveldcircuit Skarpnäck, waarbij hij onder meer Ronnie Peterson (derde) voorbleef. Mike Beckwith zegevierde dat jaar op het circuit van Brands Hatch. Op het circuit van Zandvoort kon Beckwith zijn poleposition helaas niet omzetten in een podiumplek (vijfde). In 1968 kwam Van Lennep op zijn thuiscircuit als vijfde over de finish.

Tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort toont het DAF-museum een Tecno-DAF uit 1968.

Rallysuccessen

DAF was zeer succesvol in de rallysport. Het merk stelde bijvoorbeeld in de jaren 1967 – 1970 vier keer op rij een klassezege veilig in de rally van Monte Carlo en in de Tulpenrally. In de London-Sydney Marathon (1968) eindigde de equipe Rob Slotemaker – Rob Janssen als zeventiende algemeen en als winnaar in de klasse tot twee liter met hun DAF 55.

Tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort komt de beroemde DAF 55 met kenteken 32-83-HL in actie. Deze voormalige fabrieksauto eindigde in handen van de equipe Claude Laurent – Jacques Marché onder meer als derde algemeen (!) in de Acropolis rally van 1969.

Dakar

DAF boekte ook spraakmakende successen in de rally Parijs-Dakar. In 1987 won de equipe-Jan de Rooy het truckklassement. Vijf jaar eerder maakte De Rooy zijn Dakar-debuut met zijn DAF NTT2800, bijgenaamd ‘De Neus’. De Rooy won destijds meteen zijn klasse. 36 jaar later komt ‘De Neus’ naar de Historic Grand Prix Zandvoort!

DAF V8

Men neme een DAF 55 Coupé en schoenlepelt er een Oldsmobile V8 in. Dat voeg je samen met de wielophanging van een Formule 2-auto en Formule 1-achterwielen. Het resultaat: de ongelofelijke, 270 km/h snelle DAF V8! De auto was in 1972 en 1973 de publiekslieveling tijdens Britse Supersaloon races.

Het contrast met de Daffodil uit 1964 van het DAF museum kan bijna niet groter. Maar ook deze DAF heeft een bijzonder verhaal: het was de ploegleidersauto van de Nederlandse wielerploeg tijdens de Olympische Spelen in 1964 in Tokyo.

Rijdersparade

Alle DAF-modellen komen tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort in actie, met uitzondering van de Formule 3-bolide. De auto’s rijden ook mee in de parade, op zaterdagavond door de straten van Zandvoort!

Toegang vanaf  € 17,50

Een dagkaart voor het duinterrein kost in de voorverkoop slechts € 17,50 (30 euro voor drie dagen). Het prijskaartje van een paddockkaart, inclusief toegang tot de hoofdtribune en het duinterrein, bedraagt in de voorverkoop 30 euro (dagkaart) en 50 euro (drie dagen). Kinderen tot 14 jaar hebben gratis toegang.