Historic Grand Prix Zandvoort blikt terug op succesjaren Formule 2

Historic Grand Prix Zandvoort blikt terug op succesjaren Formule 2

De klasse Historic Formula 2 is weer van de partij tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort. Het startveld laat de periode 1967 – 1978 herleven, een tijd waarin de Europese Formule 2-titel bijna altijd het begin van een mooie Formule 1-carrière betekende. U kunt de supersnelle, spectaculaire bolides in actie zien op 31 augustus en 1 en 2 september.

Anders dan de naam doet vermoeden, is klasse Historic Formula 2 niet alleen het domein van Formule 2-auto’s. Ook auto’s uit de niet minder snelle Formule Atlantic en Formule B zijn welkom, mits ze zijn gebouwd in de periode 1967 -1978.

De Historic Formula 2 is een ‘oude bekende’ voor de vaste bezoekers van de Historic Grand Prix Zandvoort. De klasse was in de periode 2012 – 2016 al onderdeel van het programma en maakt dit jaar zijn rentree.

Afwisselend startveld

Het startveld bestaat grotendeels uit Formule 2-auto’s. Bekende constructeurs zoals March, Ralt, Lotus, Brabham en Chevron spelen de hoofdrol. De snelste rijders  komen qua rondetijden verrassend in de buurt van de toppers uit het FIA Masters Historic Formula One Championship, het kampioenschap voor Formule 1-auto’s tot 1986. De strijd om de zege is vaak spannend. Kortom: aan spektakel geen gebrek!

Mooie historie

Veel deelnemers zijn de trotse bezitter van een bolide met een bijzondere geschiedenis. Denk aan Roger Bevan met zijn ex-Emerson Fittipaldi Lotus 69. Fittipaldi werd in zijn imposante carrière twee keer wereldkampioen Formule 1 én hij schreef de Indy 500 twee keer op zijn naam.

Eddie Cheever ging vijf keer van start tijdens de Grand Prix van Nederland. Voorafgaand aan zijn Formule 1-loopbaan won hij in 1979 de EK Formule 2- race op het circuit van Zandvoort. Steve Seaman racet met de Ralt RT1 waarmee Cheever in 1977 aan het Formule 2-kampioenschap deelnam.

James Murray bestuurt de ex-Peter Gethin Chevron B25. Gethin had een speciale band met het circuit van Zandvoort. Daar maakte hij immers in 1970 zijn Formule 1-debuut, in een McLaren.

Le Mans 

Enkele Formule 2-coureurs groeiden uit tot Le Mans-legenden. Viervoudig Historic Formula 2 kampioen Robert Simac viert zijn successen met de March 712M die werd bestuurd door Jean-Pierre Jaussaud. Hij won de 24 Uur van Le Mans twee keer. En wat te denken van de Brabham BT30 van Lincoln Small? Dat is de voormalige auto van vijfvoudig Le Mans-winnaar Derek Bell.

Wie ‘Le Mans’ zegt, zegt ‘Jacky Ickx’. De Belg won de klassieker maar liefst zes keer. In 1967 werd hij Europees kampioen Formule 2, mede dankzij een zege op het circuit van Zandvoort!

Super-enthousiast

De organisatie van de klasse is erg blij dat de Historic Formula 2 weer van de partij is. “De Historic Grand Prix Zandvoort is hoogstwaarschijnlijk het meest populaire evenement op onze kalender. Het circuit is zeer uitdagend. De rijdersparade door de straten van Zandvoort en de vriendelijkheid en gastvrijheid die wij ervaren maken het plaatje compleet. Dit evenement wil je als rijder niet missen!”

Toegang vanaf  € 17,50

Een dagkaart voor het duinterrein kost in de voorverkoop slechts € 17,50 (30 euro voor drie dagen). Het prijskaartje van een paddockkaart, inclusief toegang tot de hoofdtribune en duinterrein, bedraagt in de voorverkoop 30 euro (dagkaart) en 50 euro (drie dagen). Kinderen tot 14 jaar hebben gratis toegang.