Historic Grand Prix Zandvoort blikt halve eeuw terug met Formule Junior

Historic Grand Prix Zandvoort blikt halve eeuw terug met Formule Junior

De FIA Lurani Trophy voor Formule Juniors is een klasse vol prachtige autosportgeschiedenis. Tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort blikt de klasse terug op het begin van de jaren ’60. Destijds reden jonge racetalenten zich op het circuit van Zandvoort in de kijker tijdens internationale Formule Junior-races. De Historic Grand Prix Zandvoort (28-30 augustus) verwacht een startveld van 30 tot 35 auto’s.

De Formule Junior floreerde in de periode 1958-1963. In die tijd was de klasse de kraamkamer voor coureurs die hun zinnen op de Formule 1 hadden gezet. Ruim een halve eeuw na de succesperiode van de raceklasse, houdt de FIA Lurani Trophy de herinnering aan de Formule Junior levend.

Groot startveld

Half juli hadden zich al bijna 30 deelnemers aangemeld voor de twee races tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort. Onder hen Jonathon Hughes, de regerend kampioen met zijn Brabham BT6 uit 1963. Hughes eindigde vorig jaar twee keer als tweede op het duinencircuit. De beide winnaars van het brons op Circuit Park Zandvoort mengen zich dit jaar ook weer in de strijd. Dit zijn Mark Pangborn (Lotus 20B uit 1961) en Manfredo Rossi Di Montelera (Lotus 22 uit 1963).

De Nederlandse eer wordt verdedigd door Floris-Jan Hekker (Rayberg uit 1959) en Jan Biekens met zijn Stanguellini uit 1960.

Senten-Images_JBS54403692014

Bekende en onbekende merken

De inschrijflijst telt veel auto’s van bekende constructeurs zoals Lotus, Cooper, Lola en Brabham. Een groot deel van het startveld bestaat echter uit auto’s van onbekende, vergeten merken. Neem bijvoorbeeld Caravelle. James Hicks maakt zijn Historic Grand Prix Zandvoort-debuut met zijn Caravelle Mk III. Bijzonder: James’ vader, Bob Hicks, bouwde de auto in 1960!

De Rayberg van Floris-Jan Hekker is volgens de trotse eigenaar de enige auto van het merk. Tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort kunt u ook Formule Juniors van de merken Taraschi, Alexis, Faccioli en Rennmax in actie zien.

Drie dagen voor 40 euro

Toegangskaarten voor de Historic Grand Prix Zandvoort kosten in de voorverkoop slechts 20 euro voor een dagkaart en 40 euro voor een driedaagse weekendkaart. Met deze kaarten bent u ook welkom in de paddock, waar de auto’s staan opgesteld. Kaartjes voor kinderen van vijf tot twaalf jaar en onder begeleiding kosten de helft, de jongste kinderen hebben gratis toegang. U kunt uw kaarten bestellen via www.historicgrandprix.nl/tickets.