Historic Grand Prix Cars

Historic Grand Prix Cars

De klassen Pre’61 en Pre’66 Grand Prix Cars zijn terug! De Historic Grand Prix Zandvoort ontvangt op 6, 7 en 8 september onder meer Formule 1-bolides die in de jaren ’50 en ’60 aan de Grand Prix van Nederland deelnamen. De organisatie rekent op flink wat auto’s uit de periode 1948 – 1965.

De Pre’61 en Pre’66 Grand Prix Cars behoorden vier jaar lang, van 2012 tot en met 2015, tot de smaakmakers van de Historic Grand Prix Zandvoort. De series zijn dit jaar weer present, deze keer met een gezamenlijk startveld.
De raceklassen zijn een verzameling van Formule 1- en Formule 2-auto’s, aangevuld met onder meer Indy-auto’s en bolides uit de Tasman Series ‘down under’.

Evolutie van formulewagentechniek

Een belangrijke kracht van de Pre’61 Grand Prix Cars en Pre’66 Grand Prix Cars is de enorme afwisseling van het deelnemersveld. De oudere auto’s, zoals de fameuze Maserati 250F uit de jaren ‘50, hebben de motor voorin. In de jaren ’60 verhuisde de motor naar achteren en transformeerden de auto’s tot zeer ranke ‘sigaartjes’.

Veel verschillende merken

De meeste auto’s zijn van bekende, succesvolle merken zoals Cooper, Lotus en Brabham. De organisatie verwacht ook twee wonderschone Maserati’s 250F, het model waarmee Juan Manuel Fangio en Stirling Moss in de jaren ’50 successen boekten. Talbot Lago behoeft bij liefhebbers ook geen nadere introductie. De Talbot Lago van de Nederlander Luc Brandts uit 1948 is de oudste auto van het veld.