Het echte Le Mans-gevoel tijdens Historic Grand Prix Zandvoort

Het echte Le Mans-gevoel tijdens Historic Grand Prix Zandvoort

Was het Le Mans-gevoel ooit echter dan in de tijd die Steve McQueen vereeuwigde in zijn film ‘Le Mans’? Het FIA Masters Historic Sports Car Championship biedt de kans om die heftige Le Mans-tijden te herleven – en ook in 2019 kan dat weer tijdens de Historic Grand Prix op Zandvoort.

De tijd dat de Porsche 917 van Gijs van Lennep het opnam tegen de Ferrari 512 en de Lola T70 is misschien wel het meest heroïsche tijdperk van de 24 Uren van Le Mans. Ontzagwekkende topsnelheden in auto’s met meer pk’s dan wegligging – wie deze beesten konden bedwingen, waren waarlijk de ridders van de 20e eeuw.

917’s zijn tegenwoordig te duur om nog een vol seizoen echt te racen, en hetzelfde geldt in feite ook voor de 512. Daarom is het verheugend dat er op de inschrijvingslijst voor de ronde van het FIA Masters Historic Sports Car Championship op Zandvoort een heuse Ferrari 512 pronkt – dus hulde aan Carlos Monteverde en Gary Pearson. De Ferrari neemt het op tegen een vloot aan Lola T70’s van de laatste generatie (de Mk3B coupé), die het prototype-racen in de zwaarste klasse betaalbaar maakte, zowel destijds als vandaag de dag. Minstens vier Lola’s met ijzersterke bezetting komen naar de Historic Grand Prix, en het is moeilijk om een favoriet voor de zege uit te kiezen: wordt het die van Leo Voyazides/Simon Hadfield, van Jason Wright/Andy Wolfe of van Jon Minshaw? Of toch de ‘Nederlandse’ T70 van David Hart en Nicky Pastorelli?

Een overwinning voor een T70 is echter geen uitgemaakte zaak. Het bochtige Zandvoort is bij uitstek geschikt voor de kleinere wendbare prototypes uit de onder-2-liter-klasse. De lijst wordt aangevoerd door de Lola T290 van Michael Gans en de Osella-Abarth PA1 van Manfredo Rossi, twee coureurs met het bijzondere talent om altijd hetzelfde stukje asfalt op te zoeken als David Hart. Zullen ze dat deze keer weer doen? Maar wellicht nóg sneller is de Chevron B26 van Henry Fletcher, die het de snelste dikke Lola’s al diverse keren dit seizoen moeilijk wist te maken. Dat geldt ook voor de Lola T212 van Gonçalo Gomes/James Claridge – met toenmalige Nederlandse sponsoring van Philips Autoradio! – terwijl de GRD S72 van het Portugese duo João Paulo Campos Costa/Alexandre Beirão voor de nodige variatie zorgt.

In het aparte kampioenschap voor auto’s tot 1966 nemen de Cooper Monaco’s van Chris Jolly/Steve Farthing en regerend kampioenen Keith Ahlers/Billy Bellinger het weer tegen elkaar op, maar de McLaren M1B van Chris Drake/Mark Shaw kan roet in het eten gooien. Een bijzondere toevoeging aan het veld is de Elva Mk7S (met BMW-motor) van Niall McFadden/Niall Murray.

In de GT-klasse komt de Ferrari 365 GTB/4 Daytona van Nicky Pastorelli opnieuw aan de start, terwijl de strijd tussen de kleinere Chevrons in het veld ook weer interessant is om te volgen. 12-voudig Le Mans-veteraan John Sheldon neemt het in zijn Chevron B16 op tegen Steve Hodges in net zo’n auto. Ook de strijd om de eer van beste Chevron B8 zal fascineren, want de duo’s Andrew & Mark Owen en Julian Thomas/Calum Lockie zijn behoorlijk aan elkaar gewaagd. Kortom, spanning verzekerd door de hele startopstelling heen.

Historic Grand Prix 2019
De Historic Grand Prix op het circuit van Zandvoort vindt dit jaar plaats op 6, 7 en 8 september. De vrije trainingen en kwalificaties zijn op vrijdag en zaterdag, de races op zaterdag en zondag. Op zaterdagavond 7 september is er bovendien een parade door het centrum van Zandvoort.

Een dagkaart voor voor de buitenring kost in de voorverkoop slechts € 18,99 (32,50 euro voor drie dagen). Het prijskaartje van een paddockkaart, inclusief toegang tot de hoofdtribune en de buitenring, bedraagt in de voorverkoop 32,50 euro (dagkaart) en 55 euro (drie dagen). Voor wie de Historic Grand Prix op VIP-niveau wil beleven, is er de exclusieve Paddock Club.