Geslaagde start Historic Grand Prix Zandvoort

Geslaagde start Historic Grand Prix Zandvoort

Met trainingen voor alle klasses en een aantal interessante demonstraties begon vandaag het programma van de Historic Grand Prix Zandvoort, een van de hoogtepunten op de jaarlijkse kalender van Circuit Zandvoort. Het evenement, waarbij de rijke historie van de autosport centraal staat, beleeft dit jaar alweer zijn achtste editie in de huidige vorm. Speciale aandacht is er dit jaar voor de Grand Prix-historie in Zandvoort, natuurlijk geheel passend bij de voor volgend jaar aangekondigde terugkeer van de Formule 1 naar Zandvoort, na een afwezigheid van 35 jaar.

 

Het programma van vandaag begon al vroeg met de training voor de FIA Historic Formula 3 European Cup, een van de vier historische autorensportcategorieën met een officieel predikaat van de mondiale autosportfederatie FIA. Ook de FIA Masters Historic Formula 1 Championship, de FIA Lurani Trophy for Formula Junior Cars en de FIA Historic Sports Car Championship zijn dit weekeinde op Zandvoort vertegenwoordigd, waarmee de Historic Grand Prix Zandvoort het enige klassieke autosportevenement is waarbij alle vier deze series van de partij zijn. Daarnaast zijn de Historic Grand Prix Cars, de HSCC Historic Formula 2 International Series, de Masters Pre-66 Touring Cars, Masters Gentlemen Drivers en de Tourenwagen Legenden dit weekeinde aanwezig, terwijl ook de beide Nederlandse historische autorensportkampioenschappen, het State of Art NK GTTC en het Catawiki NK HTGT, uiteraard niet mogen ontbreken.

Een speciaal element is de Revival 1952 Dutch Grand Prix, waarbij vrijwel het volledige deelnemersveld van de Grote Prijs van Nederland uit 1952 met de auto’s van destijds vertegenwoordigd is. Met Alexander en Shirley van der Lof zijn bovendien de zoon en de kleindochter van Dries van der Lof in het startveld aanwezig. Samen met Jan Flinterman was Dries van der Lof in 1952 een van de eerste twee Nederlandse coureurs die deelnamen aan een Grand Prix voor het wereldkampioenschap.

5-8 september 2019 Historische Grand Prix Circuit Zandvoort. Foto Chris Schotanus

BMW en Porsche, al jarenlang vaste partners van de Historic Grand Prix Zandvoort, zorgden voor prachtige demonstraties met historische wedstrijdauto’s uit de rijke racegeschiedenis van de beide merken. Ook het startveld van de Grand Prix uit 1961 wordt opnieuw bijeengebracht.

Op zaterdag 7 september is er wederom een volledig programma van 8.05 tot 18.35 uur met kwalificatiesessies en races alsmede de nodige demonstraties. Daarna is er vanaf 19.30 uur de traditionele parade met raceauto’s van het circuit naar het centrum van Zandvoort, waar de auto’s op zaterdagavond opgesteld zullen staan om van nabij te kunnen worden bewonderd. Uiteraard zijn toegangskaarten te koop aan de kassa’s van Circuit Zandvoort. Online tickets bestellen kan op deze pagina.