FORCE Formule 1-demo’s publieksmagneet tijdens Historic Grand Prix Zandvoort

FORCE Formule 1-demo’s publieksmagneet tijdens Historic Grand Prix Zandvoort

Lorina McLaughlin bestuurde haar ex-Michael Schumacher Benetton Formule 1-bolide tijdens demo’s van de Historic Grand Prix Zandvoort. De demonstraties met relatief jonge Formule 1-auto’s vielen in de smaak, constateerde ze drie dagen lang. “Als we de motor van één van onze Formule 1-auto’s starten, ziet het meteen zwart van de mensen.”    

De Historic Grand Prix Zandvoort schenkte dit jaar ook aandacht aan recentere raceauto’s. Denk bijvoorbeeld aan de Formule 1-demo’s van the FORCE, the Historic European Formula One Race Entrants, opgericht door het echtpaar David en Lorina McLaughlin. The FORCE kwam onder meer in actie met de Benetton B192 van Michael Schumacher uit 1992 en de Arrows A18 van Damon Hill uit 1997.

Veel belangstelling 

Lorina McLaughlin had het erg naar haar zin tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort. “Er is veel belangstelling voor onze auto’s. Het loopt helemaal storm op het moment dat we een motor starten. De toeschouwers zijn enthousiast, velen spreken mij aan. Vrouwen vinden het leuk als ze zien dat ik een Formule 1-auto bestuur. Meisjes vinden mijn roze helm met een afbeelding van Tinkerbell prachtig.”

_MG_0060

De meeste toeschouwers hadden meer oog voor de auto. De Benetton-Ford B192-08 van McLaughlin debuteerde tijdens de Grand Prix van Japan, de voorlaatste race van het Formule 1-seizoen 1992. Michael Schumacher viel die race uit. Tijdens de laatste race van het seizoen, in Australië, eindigde hij met deze auto als tweede achter winnaar Gerhard Berger (McLaren). Het leverde Schumacher de derde plaats in de eindstand op.

Fan van Circuit Park Zandvoort

Lorina McLaughlin kan terugkijken op meerdere decennia ervaring in de autosport. Aanvankelijk was ze succesvol in moderne raceklassen, zoals de toenmalige Formule Ford 1600 en Formule Ford 2000. Later stapte ze over naar de historische autosport. Trouwe bezoekers van Circuit Park Zandvoort kunnen haar optredens met de ex-James Hunt McLaren M23 Formule 1 uit 1976 nog wel herinneren. Ze nam onder meer in 1992 deel aan de race van Formule 1-auto’s uit de jaren ’70 en ’80 tijdens de toenmalige Historische Grand Prix op het duinencircuit. McLaughlin: “In de tijd dat Marlboro nog de hoofdsponsor van de Masters of Formula 3 was, werden wij uitgenodigd voor een demo met onze McLaren in Marlboro-kleuren. Wij komen altijd graag naar Circuit Park Zandvoort.”

IMG_9736