FIA Lurani Trophy

FIA Lurani Trophy

De Formula Junior was van 1958 tot 1963 een belangrijk voorportaal van de Formule 1. Tegenwoordig is de Formula Junior een even geliefde als hoog aangeschreven historische raceklasse. De Lurani Trophy voor Formula Juniors is zelfs een officieel FIA-kampioenschap.

De Formula Junior was in 1958 de opvolger van de 500 cc Formula 3-klasse. Legendarische coureurs zoals Jim Clark, John Surtees, Jochen Rindt, Wolfgang von Trips en Lorenzo Bandini kwamen in de Formula Junior in actie.
De klasse laat fraai de evolutie van formulewagens zien: van voorin geplaatste motor naar de motor achterin, van trommelremmen naar schijfremmen en van buizenframe naar monocoque. De aandrijving wordt verzorgd door een 1.000 of 1.100 cc productiemotor.
Het startveld bestaat uit formuleauto’s van bekende constructeurs zoals Lotus, Cooper, Lola en Brabham, maar ook uit merken waar de meeste bezoekers aan de Historische Grand Prix Zandvoort nog nooit van hebben gehoord. Denk aan Envoy, Taraschi en Volpini.
De Formula Junior is al sinds 1975 een officiële historische raceklasse. Sinds 1995 is de FIA Lurani Trophy, vernoemd naar de Italiaanse graaf ‘Johnny’ Lurani die het initiatief voor de klasse nam, een officieel FIA-kampioenschap.

Voor meer informatie: www.formulajunior.com