Demo’s smaakvolle traktatie tijdens jubileumeditie Historic Grand Prix Zandvoort

Demo’s smaakvolle traktatie tijdens jubileumeditie Historic Grand Prix Zandvoort

Het eerste lustrum van de Historic Grand Prix Zandvoort is onder meer gevierd met een even afwisselend als fraai demoprogramma. We blikten al terug op de demo’s van Porsche en BMW. Hierbij deel twee, van Formule 1-bolides op het asfalt tot en met een Spitfire in de lucht.

Jack Brabham won in 1966 de Grand Prix van Nederland met zijn eigen Brabham Repco. Het was de tweede Formule 1-zege van Brabham op het circuit van Zandvoort, na zijn winst in 1960.

Bovendien was het tijdens de laatste dag van de Historic Grand Prix Zandvoort, 4 september, op de dag af 50 jaar geleden dat Brabham geschiedenis schreef door met zijn eigen Brabham Formule 1-auto de Formule 1-wereldtitel te winnen. Hij was de eerste, en tot op de dag van vandaag de laatste, coureur die dat heeft gepresteerd.

Dat waren meer dan genoeg redenen voor David Brabham, zoon van de Formule 1-legende, om de bezoekers van de Historic Grand Prix Zandvoort te trakteren op demo’s met een Brabham BT24 uit 1967.

The FORCE nam een even mooie als luidruchtige collectie Formule 1-auto’s uit de jaren ’80, ’90 en het begin van deze eeuw mee naar de Historic Grand Prix Zandvoort.

De Toleman TG184 uit 1984 van rijder Alastair Davidson had over publieke belangstelling niet te klagen. Dit is immers de auto waarmee Ayrton Senna in zijn eerste Formule 1-seizoen reed.

De Grand Prix van Nederland in 1984 was geen succes voor de Braziliaanse coureur en zijn Toleman met Hart turbo-krachtbron. Hij viel uit met een motorisch probleem.

Wie ‘Jaguar’ en ‘autosport’ zegt, denkt natuurlijk aan de zege van Jan Lammers tijdens de 24 Uur van Le Mans in 1988. Jaguar was ook actief in Noord-Amerika. Deze sportscar uit 1981 nam deel aan het Noord-Amerikaanse IMSA-kampioenschap.

De Golden 50cc / 125 cc Racing Riders blikten onder meer terug op de gouden tijden van de Nederlandse motorsport, toen Nederlandse coureurs wereldtitels en Grand Prix-zeges behaalden.

Een Spitfire van de Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht (KLuHV) verraste de bezoekers aan de Historic Grand Prix Zandvoort op zaterdagmiddag met een spectaculaire demo. Spitfire MK732, met registratienummer PH-OUQ, dateert uit 1944. Het jachtvliegtuig speelde een belangrijke rol tijdens D-Day en de Slag om Arnhem en heeft daarmee internationale faam en bekendheid opgebouwd.

Machiel Kalf legde het contact met de KLuHV, een initiatief dat resulteerde in de demo. Niet alleen de toeschouwers en de organisatie van de Historic Grand Prix Zandvoort konden het optreden waarderen. Kalf: “De KLuHV vond het zo geslaagd, dat ze gaan proberen om volgend jaar met de Spitfire én hun B-25 Mitchell bommenwerper naar de Historic Grand Prix Zandvoort te komen.”