Classic Formula 3 prachtige aanwinst voor Historic Grand Prix Zandvoort

Classic Formula 3 prachtige aanwinst voor Historic Grand Prix Zandvoort

De klasse Classic Formula 3 maakte dit jaar voor de eerste keer deel uit van de Historic Grand Prix Zandvoort. De toeschouwers genoten van het goedgevulde veld met snelle, herkenbare Formule 3-bolides. De deelnemers hopen volgend jaar weer van de partij te zijn. “We love it!”

De Classic Formula 3 kwam met 33 Formule 3-auto’s uit de periode 1971 – 1984 naar Circuit Zandvoort. De raceklasse bracht herinneringen boven aan het zeer competitieve Europees Formule 3-kampioenschap, dat in de jaren 1976 – 1983 jaarlijks neersteek op het circuit van Zandvoort. Onder meer Jan Lammers, Alain Prost en Riccardo Patrese wonnen in die jaren een EK-ronde op het toenmalige Grand Prix-circuit. Deze races vormen een fraai hoofdstuk in de decennialange Formule 3-geschiedenis van Circuit Zandvoort, waaraan nog steeds mooie herinneringen worden toegevoegd.

“Terrific!”

Hugh Price is naast deelnemer ook de woordvoerder van de Classic Formula 3. Hij keek, mede namens de overige rijders, terug op een geslaagd weekend. “De geschiedenis van Circuit Zandvoort is ‘terrific’, zeker ook op het gebied van de Formule 3. Iedereen uit onze klasse die ik heb gesproken, houdt van dit circuit en de Historic Grand Prix Zandvoort. Het evenement trekt veel publiek, veel toeschouwers herkennen onze auto’s. Onze deelnemers zijn op zaterdagavond naar de parade in het dorp wezen kijken. Ook dat was een bijzondere ervaring.”

Herkenbare auto’s, legendarische rijders

De Formule 3-auto’s zijn goed herkenbaar, merkt Price telkens weer. “Dat komt vooral omdat onze auto’s met sponsoring rijden, in tegenstelling tot auto’s uit de oudere raceklassen. Naast herkenbaar maakt het onze klasse ook kleuriger.” De érg gele Chevron B38 van Price is één van de opvallendste voorbeelden. De auto’s van de klasse trokken ook veel belangstelling vanwege de namen van legendarische rijders die op de flanken staan. Denk aan Elio de Angelis, Jacques Laffite, Arie Luyendijk, Martin Brundle en Derek Warwick. Het meest besproken en gefotografeerde voorbeeld is de ex-Ayrton Senna Ralt RT3 van Mark Martin. Senna maakte eind 1982 met deze auto zijn Formule 3-debuut en…..won. Ruim een jaar later was hij al doorgedrongen tot de Formule 1. “Wij hebben ons goed vermaakt”, concludeerde Price na de beide races van de Classic Formula 3. “We hopen dat we volgend jaar weer deel kunnen uitmaken van het evenement. We love it!”