Alexander van der Lof geniet van Ferrari 340 F1 uit 1951 tijdens Historic Grand Prix Zandvoort

Alexander van der Lof geniet van Ferrari 340 F1 uit 1951 tijdens Historic Grand Prix Zandvoort

ZANDVOORT – De Ferrari 340 F1 van Alexander van der Lof was ooit de raceauto van de legendarische coureurs Alberto Ascari en José Froilan Gonzalez. Meer dan 60 jaar later genoot Van der Lof tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort van zijn zeldzame Formule 1-auto. “Rijden met deze auto is echt een beleving. Dit is pur sang autosport.”

Alexander van der Lof is een bekende deelnemer aan de races van de Pre ’61 Grand Prix Cars van de Historic Grand Prix Zandvoort. In 2013 kwam hij in actie met zijn Maserati 250F uit 1956, deze keer mengde hij zich met zijn Ferrari 340 F1 uit 1951 in de strijd.

Van der Lof is erg gehecht aan de auto. Ferrari’s uit de begindagen van de Formule 1 zijn sowieso schaars, maar een origineel exemplaar is helemaal bijzonder. “We hebben deze auto in de jaren ’70 in Uruguay gevonden. De Ferrari was toen helemaal origineel en niet gerestaureerd.” Dries van der Lof, de vader van Alexander en in 1952 eenmalig Formule 1-coureur tijdens de Grand Prix op het circuit van Zandvoort, racete in de jaren ’70 en ’80 met de auto. “Bovendien heeft Stirling Moss er een keer mee gereden tijdens een jubileum van het circuit van Zandvoort”, herinnert Van der Lof zich.

_MG_1480

Eerste races sinds jaren ‘80

Alexander van der Lof reed in de jaren ’80 de laatste race met de Ferrari. “Sindsdien hebben we met deze auto’s alleen demo’s gereden. We hebben de auto nu weer raceklaar gemaakt. De Historic Grand Prix Zandvoort is de eerste keer dat ik weer met de auto aan races deelneem.”

Racen met de 64 jaar oude Ferrari geeft ‘een ontzettende kick’, vindt de telg uit de bekende racefamilie. “Ik heb de neiging om de auto op de limiet te rijden, dat is het mooist. Het geluid, het huilen van de auto is genieten.”

Alberto Ascari en José Froilan Gonzalez

Alberto Ascari en José Froilan Gonzalez behoorden tot de toppers uit de beginjaren van de Formule 1. Ascari nam van 1950 tot en met 1955 aan 32 Grand Prix-races deel, waarvan hij er 13 won. In 1952 en 1953 werd hij wereldkampioen met Ferrari, in de beide jaren won hij onder meer de Formule 1 Grand Prix op het circuit van Zandvoort.

José Froilan Gonzalez reed 26 Formule 1-races, waarvan het merendeel voor Ferrari. In 1954 eindigde hij als tweede in de eindstand van de Formule 1, achter kampioen Juan Manuel Fangio. “Gonzales heeft op 75-jarige leeftijd in ‘zijn’ auto gezeten, toen we met de Ferrari op het circuit van Imola waren”, aldus Van der Lof. “Het was leuk om te zien dat hij de auto nog herkende.”